Megcsinálták a kiberszem(üveg)et amivel már a vakok is láthatnak majd

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Egy amerikai kutatóvállalat elkészített egy olyan speciális szemüveg és implantátum párost, aminek segítségével a jövőben a látásukat teljesen elvesztők is újra láthatnak majd. Az általuk kidolgozott kiberszem(üveg) közvetlenül az agyba juttatja a képi információkat – hasonlóan ahhoz, ahogy azt az emberi szem is teszi.

A megoldás két részből áll, amik közül az egyik egy akár közönségesnek is nevezhető kameraszemüveg. Az érdekesebb részét a párosnak a másik része képezi, ami egy, közvetlenül a koponyába ültetett és az agyra felfekvő implantátum, ami a látókéregbe továbbítja a kamera által észlelt vizuális jeleket.Bár az eszköz használatához a pácienseknek gyakorlatilag újra kell tanulniuk a látást, és annak minősége is elmarad majd a normálistól, ezek után valóban ismét látni fognak – tehát közvetlenül tudják majd érzékelni az őket körülvevő környezet részleteit.A megoldás egyelőre még kísérleti stádiumban van és várhatóan több évbe telik majd mire engedélyezik, de reményt jelenthet a látásukat elvesztők számára önállóságuk egy újabb fokának visszanyerésére. (Forrás: Pcforum.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


9 + egy =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..