Megnőnek a dobozok

Beküldve ide: Belföldi hír, Egészségügy, Lapszemle | 0

Szombattól lépett életbe a hamisítás elkerülését szolgáló uniós szabályozás – a patikákban kapható vényköteles orvosságokat biztonsági elemekkel látják el. Szombattól az Európai Unió országaiban minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni. A szabályok szerint két biztonsági elemet … Folytatás

Szombattól lépett életbe a hamisítás elkerülését szolgáló uniós szabályozás – a patikákban kapható vényköteles orvosságokat biztonsági elemekkel látják el.

Szombattól az Európai Unió országaiban minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni. A szabályok szerint két biztonsági elemet kell bevezetniük a gyártóknak a csomagoláson. Az egyik a gyógyszerek egyedi dobozazonosítóját tartalmazza (kétdimenziós vonalkód), a másik elem a manipulálás ellen védő, dézsmabiztos csomagolás. Az orvosságok csak akkor adhatók ki, ha mind a két biztonsági elem megfelelő a csomagoláson. A rendszer nemcsak a hamis gyógyszerek ellen véd, hanem a lejárati idő és a forgalomból történő kivonás figyelemmel kísérésén keresztül is növeli a gyógyszerbiztonságot. Az adatokat a gyógyszergyártók a termék rendeltetési helyére vonatkozó információval együtt kötelesek feltölteni egy központi adatbázisba. A patikusok ez alapján ellenőrzik a gyógyszerek eredetiségét. Miután a rendeletet 2019. február 9-től kell alkalmazni, így azok a készítmények, amelyek a szabályozás életbelépésének időpontját megelőzően, biztonsági elemek nélkül kerültek forgalomba, a lejáratuk napjáig árusíthatók lesznek. Csaknem öt évig egy készítményből akár kétféle is elérhető lesz: a kódolt és kódolatlan változat.

Az egyedi azonosító gyógyszeres dobozokra való nyomtatásával összefüggő beruházási költségek elérték a húszmilliárd forintot, ebből a hazai kis- és közepes vállalkozásokra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárult. A gyógyszertáraknak az eszközbeszerzés 120-150 ezer forintos kiadást okozott, a legkiszolgáltatottabb helyzetbe a vidéki kis patikák kerültek. Egy berendezés ára harmincezer forint, és minden gyógyszerkiadó pulthoz külön egység kell – írj a vg.hu.

– Eddig hétmilliárd forint plusz-költséget jelentett a Richter Nyrt.-nek a kötelező új gyógyszer-azonosítási rendszer – nyilatkozta a Népszavának Bogsch Erik. A gyógyszergyár elnöke elmondta, minden egyes érintett dobozt át kellett tervezni, mert a több szöveg csak nagyobb dobozon fér el, és a betűnagyságot is kötelezően előírták. A pluszművelet miatt a gyártás lelassult, ezért akár 10-20 százalékos termelékenységcsökkenéssel is számolnak. Számításaik szerint minden egyes doboz előállítási ára mintegy 40-70 forinttal nő. Miután más uniós országokkal ellentétben a magyar kormány egyelőre nem kompenzálja a megnövekedett költséget, azt a cég állja.

(Népszava, 2019. 02. 09.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


3 - kettő =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..