Megszorítások a MVGYOSZ-ban is

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Ismét napirendre vette az MVGYOSZ elnöksége a hangstúdió ügyét november végi tanácskozásán. Ahogy egy korábbi hírünkben szerepel, a hangstúdiót, a speciális tankönyvgyártást és a segédeszköz üzlet működését a szövetség számára támogatást nyújtó Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) már nem hajlandó finanszírozni.

Az előző tanácskozáson az elnökség úgy döntött, Dr. Micserics József hivatalvezető az elnök beleegyezésével dönthet egy szolgáltatás szüneteltetéséről maximum féléves időtartamra. Dr. Micserics azonban úgy érzékeli, ez a konstrukció nem vált be: nem használ ugyanis a dolgozók munkamoráljának az efféle döntés lebegtetése. Így arra kérte az elnökség tagjait, határozzanak egyértelműen, milyen takarékossági intézkedésre kerüljön sor. A most meghozott döntés nyomán a hangstúdió jövőre egy évre bezár. Ez egyébként Dr. Micserics József a novemberi tanácskozáson elhangzott számításai szerint 7,2 millió forint megtakarítást jelent. A segédeszköz üzlet működtetése évi 3, a tankönyvgyártás fenntartása pedig 1,35 millió forintba kerül évente. Igaz, utóbbi abban az esetben érvényes, ha a most folyósított bértámogatás megmarad a látássérült munkatársak fizetésére. Az elnökség határozatában az is szerepel, hogy amennyiben sikerül pályázati forrást találni a stúdió felújítására, a hivatal élni fog a lehetőséggel. Jó hír, hogy úgy tűnik, az eddigi 173 millió forintos állami támogatáson felül egy képviselői indítványnak köszönhetően jövőre érkezhet még 15 millió. Bár ennek felhasználhatóságáról még nincs végleges döntés. Mint ismert, az MVGYOSZ és tagegyesületei állami támogatása 2001 óta évi 207 millió forint volt, a jövő évre vonatkozó támogatást 50 millióról sikerült a szervezetnek visszaküzdenie a 173 millió forintos összegre. Mint egy ideje tudható, a tagegyesületek már nem az elnökséghez, hanem az SZMM megbízásából a pénzt elosztó Fogyatékos Személyekért Közalapítványhoz (FSZK) pályázhatnak majd az állami támogatásért. Dr. Micserics és Dr. Szőke információi szerint a pályázatot várhatóan december 15-től írják ki. A tervezett bíráló bizottságban helyet kaphat majd a szövetség egy képviselője is, ő azonban nem lehet alkalmazott vagy vezető tisztségviselő az MVGYOSZ-nél. Az elnökség úgy döntött, a könyvelést és a bérszámfejtést visszatelepíti a Hermina úti székházba. Tavaly egyébként gyakorlatilag ugyanitt tartott az elnökség, miután a Felügyelő Bizottság (FB) azt javasolta, hogy bontsák fel a szerződést az Erős és társa könyvelőirodával, akihez költségtakarékossági okokból 2006-ban szervezték ki a munkát. A szerződést felbontották, de szinte azonnal újra is kötötték meghatározott időre, melyet mostanáig többször megújítottak, mivel nem sikerült megfelelő könyvelőt találni a székházba. A helyben történő könyvelés valamivel drágább lehet, a szaporodó adminisztráció miatt azonban összességében megéri, mert elengedhetetlen a folyamatos információ csere, a különféle okiratok aláírása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


* 1 = nyolc

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..