Nemzetközi Táncfilm Fesztivál a Toldi moziban

Beküldve ide: Egyéb | 0

Új helyszínen, a budapesti Toldi moziban rendezik meg idén a Nemzetközi Táncfilm Fesztivált. A csütörtökön kezdődő, négynaposra bővült programsorozat a Budapesti Őszi Fesztivál kísérőrendezvényeként naponta két dokumentumfilmmel, összesen csaknem 50 rövidfilmmel, magyar filmbemutatókkal és számos egyéb programmal várja a látogatókat.

Mint azt Pintér Gábor, a fesztivál kurátora az MTI-nek szerdán elmondta, nagyon sok érdekes kisfilm gyűlt össze, másrészt újdonságként sok dokumentumfilmet is vetítenek az idén, ezért nem lett volna elég három nap. “A Toldi mozi nyitottsága lehetővé tette azt is, hogy két teremben párhuzamosan menjenek a programok, így azokat a filmeket is le tudjuk vetíteni, amelyeket az utóbbi 3-4 évben csak gyűjtögettünk” – tette hozzá. A fesztivál nyitónapján a Best of 2005-2007 című válogatás mutatja be az előző három év legérdekesebb nemzetközi rövidfilmjeit, majd este 8 órától magyar alkotásokat láthat a közönség. “A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) tavaly először írt ki pályázatot táncfilmekre, ezeknek az alkotásoknak tarjuk csütörtökön a bemutatóját” – fűzte hozzá Pintér Gábor, megjegyezve ugyanakkor, hogy olyan, idén készült magyar filmeket is levetítenek a fesztiválon, amelyek nem vettek részt az NKA pályázatán. Régebbi alkotásokkal is találkozhat a közönség: “valóságos időutazásnak számít Az életbe táncoltatott lány, amely bizonyítja, hogy már 1964-ben készült nálunk nagy film” – emelte ki Banovich Tamás alkotását a kurátor. Pintér Gábor megemlítette Péterffy András és Diószegi László művét, a Brassói pályaudvart is, amely egyszerre értelmezhető szocio-táncfilmnek és néptáncos alkotásnak. “Egy mozgássérült német koreográfusnőt meghívnak Sao Paulóba, hogy egy mozgássérült csapat számára készítsen koreográfiát, ennek a folyamatát meséli el a Making the difference” – ismertette szombat délutáni dokumentumfilmjük tartalmát a kurátor, majd hozzátette, a vetítés után egy beszélgetést szerveztek, amelyre egy mozgássérült tánccsoport vezetőjét is meghívták. Pintér Gábor elmondása szerint izgalmas kitekintést nyújt majd a Pépinieres européennes pour jeunes artistes nemzetközi előadóművészeti csereprogram videoválogatása is az elmúlt három évből. A vetítéseket minden nap beszélgetések, tánc-akciók, délelőtt elméleti előadások kísérik különböző témákban, így a filmeken kívül is sok program várja a fesztivál vendégeit – hívta fel a figyelmet Pintér Gábor. Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


négy * = 12

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..