Ön kapna választójogot? – Kvíz!

Beküldve ide: Értelmi sérültek | 0

2019 a választások éve – halljuk gyakran ezt a jól csengő mondatot. Azonban Magyarországon még ma sem illet meg mindenkit a választójog. Azok a gondnokság alatt álló, fogyatékossággal élő személyek, akikről a bíróság úgy ítéli meg, hogy nem rendelkeznek elégséges belátási képességgel, sem az európai parlamenti, sem az önkormányzati választásokon nem adhatják le voksukat.

A ÉFOÉSZ. álláspontja szerint nem létezik olyan módszer, amellyel a belátási képességet obejktív módon mérni lehet.

A gyakorlat az, hogy a bírósági eljárás során a műveltséggel és tájékozottsággal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel a vizsgált személyeknek. A szervezet összegyűjtött ezek közül párat, hogy mindenki letesztelhesse, neki vajon járna-e a választójog vagy sem. Mivel nem létezik olyan állandó kérdéssor, amelyet minden esetben használnak a bíróságok, ezért olyan kérdéseket gyűjtöttek, amelyekről információjuk van, hogy ezeket valaha feltették az érintetteknek.

A kvízben minden kérdéshez négy válaszlehetőséget adtak meg, azonban a valóságban, a vizsgált értelmi fogyatékossággal élő személyek helyzete még nehezebb, ugyanis nekik maguktól kell válaszolniuk, nem pedig egy listából kell kiválasztaniuk a megfelelő válaszokat. A Hobby Rádió felhívja a figyelmet arra, hogy az alábbi képen lévő kvíz kérdések sem akadálymentesek, a látássérülteket kizárja annak elolvasása alól. A képen szereplő tesztet közzé tesszük, melyet nem hozunk akadálymentes formára, lévén az ÉFOÉSZ álláspontja is az, hogy senkit ne zárjunk ki, miközben a szervezet ezzel egy társfogyatékossági csoportot zárt ki…