Panorámalift

Beküldve ide: Mozgássérült | 0

Pályázatot nyert a MAZSIHISZ. Az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Tanács 60 millió forinttal támogatja a Zsinagóga akadálymentesítését, továbbá egy panoráma lift is épül a műemlék épületben – jelentették be mai sajtótájékoztatón.

A budapesti Dohány utcai Zsinagóga és Zsidó Múzeum változások előtt áll.
A vallási-, kulturális- és idegenforgalmi központ 1854-59 között épült. Hajdan a zsidó negyed vallási központja volt, de ma is fontos szerepet játszik Budapest lüktető életében. A Zsidó Múzeum egykor Herzl Tivadar szülőháza volt. A épület falán emléktábla őrzi, hogy itt született a Zsidó Állam megálmodója. A múzeumot évente 180 ezren látogatják, utóljára 1993-ban renoválták. Az elkövetkezendő hónapokban további fejlesztések indulhatnak, hiszen az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázatuk sikert aratott. Ennek értelmében közel 60 millió forintos támogatást kapnak az épület akadálymentesítésére.

Steiner Pál, az Új Magyarország Fejlesztési Tanács elnöke elmondta:

“Akció tervünkben kiemelt támogatás a turisztikai vonzerő és a turisztikai befogadóképesség javítása. A MAZSIHISZ egy kiváló pályázatot nyújtott be és úgy vélem, hogy még a szokásos jelentőségén is túl nagyon fontos funkciója van, hogy itt a Zsinagógában azokat a szolgáltatásokat a pályázatán tudja javítani, ami emeli a konfort érzetét az idelátogatóknak. ”

Az üzemeltetők létrehoznak egy úgynevezett Audio gay rendszert, amelynek használatával mindenki a saját nyelvén hallgathatja a tárlatvezetést.
Továbbá a pályázati pénzből sor kerül az épület teljes körű akadálymentesítésére is.

Dr. Vadas Vera, a Zsidó Nyári Fesztivál megrendezéséért felelős elnök hangsúlyozta:
“Nagy örömmel fogadtuk ezt a lehetőséget, a Zsinagóga, mint Budapest egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, joggal tarthat igényt a turisztikai fogadóképesség növelésére és saját erőből ezt nem tudtuk volna megoldani.”

November végétől egy panorámalift segítségével a mozgássérültek is könnyebben tudnak majd közlekedni a múzeumban.

Horovitz Tamás, a Hobi-X Kfrt. ügyvezetője arról beszélt: “Társaságunk egy közbeszerzési pályázat útján nyerte el a kivitelezési munkákat. A dohány utcai Zsinagóga és vonzáskörzetében egy komplex akadálymentesítési feladatot kell elvégeznünk, melyben akadálymentesítés, egy panorámalift építése is szerepel.”

A zsinagóga árkádsorában, Jewinform néven egy információs pont is létre jön, mely az országos Tourinform hálózat tevékenységéhez hasonlóan a zsinagógához érkező nagyszámú látogatók színvonalas kiszolgálását végzi majd.
A hitközség vezetői remélik, hogy az akadálymentesítés további több 100 ezer látogatót vonz majd a zsinagógába és a múzeumba.

Az erről készült riportot hamarosan hangban meghallgathatják a Hobbyrádió délutáni műsorában.

Forrás:
www.freepress.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hat * 6 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..