Paralimpia 2008: 148 ország 4200 versenyzõje indul

Beküldve ide: Egyéb | 0

A szeptember 6-án kezdődő pekingi paralimpián 148 ország több mint 4200 sportolója vesz részt – jelentette be Tang Hsziao-csüan (Tang Xiaoquan), a játékok szervező bizottságának (BOCOG) ügyvezető elnökhelyettese. A versenyeken 2500 bíró működik közre és több mint 4000 újságíró illetve médiaszakember tudósít majd az eseményekről. A résztvevők eligazodásában 30 ezer önkéntes segít majd.

Tang Hsziao-csüan bejelentése szerint a pekingi szervezők a paralimpia megrendezése miatt öt versenyhelyszínt alakítottak át és tettek akadálymentessé, méghozzá világszínvonalon. A közelgő különleges sporteseményre 16 speciális buszjáratot és 400 járművet állítottak üzembe. A kínai főváros nyolc metróvonalának mind a 123 állomásán legalább egy olyan bejáratot alakítottak ki, ahol kerekesszékkel is lehet közlekedni. A fogyatékkal élők számára 109 liftet helyeztek üzembe és létrehozták Peking első akadálymentes kocsikkal működő taxihálózatát is. Még az olyan turisztikai látványosságok, mint a kínai Nagy Fal, vagy a Tiltott Város meglátogatását is lehetővé tették a fogyatékkal élők számára. A szervező bizottság 22 kórházat és 16 hotelt biztosít a paralimpia résztvevőinek. Ezen kívül tájékoztató füzetekkel, vezeték nélküli fülhallgatókkal és videójelekkel felszerelt tolmácskészülékkel állnak a paralimpiára érkezők rendelkezésére. A hazai paralimpiai mozgalomba a látássérültek cselgáncsa 1999-ben kapcsolódott be. Ekkor az európai kvalifikációs versenyre két sportolót nevezett Magyarország. Ennek eredményeként Bíró Norbert, (60 kg ) az első, míg Vincze Gábor (81 kg) a második helyen végzett, és így megszerezték a jogot a sydney-i paralimpián való indulásra, ahol Vincze Gábor bronzérmes lett, Bíró Norbert pedig az értékes ötödik helyen végzett. Ezt követően az athéni paralimpián Bíró Norbert, Szabó Nikolett és Vincze Gábor is bronzérmet szerzett. A látássérültek számára a Vakok Általános Iskolájában és a Józsefvárosi DSE-ben, míg az értelmi fogyatékosok és a mozgássérültek számára a Pestlőrinc-Kassa SE-ben vannak edzések. A pekingi paralimpián Szabó Nikolett, Vincze Gábor és Papp Gábor látássérültek képviselik hazánkat. Magyarországot 10 sportágban 33 versenyző képviseli az eseményen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


nyolc + 1 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..