Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Nekem 90 - Zenék a 90-es évekből

Hallgatók száma: 5

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Rádiós tájfutás vakoknak is
- 2010. április 15. 9:24 - 992 megtekintés

A Nyírségi Látássérültek Egyesülete a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával 2010.Június 30. és 2010. július 2. között RÁDIÓS TÁJÉKOZÓDÁSI “FUTÓVERSENYT” rendez.

A versenyen az időeredmények döntenek, de a “futás” szimbolikus, mindenkinek a képességeihez mérten kell teljesíteni, személyi segítőt kap a pályán. A készülést a helyileg illetékes Rádióamatőr Klubok segítik. A segítő személyek és klubok listáját hírünk alján találják. A felkészüléshez a rádió klubok minden tárgyi, és személyi feltételt biztosítanak.

Részletes szakmai információk a www.ardf.hu honlapon is olvashatóak.

Mi is a rádiós tájfutás?

A ma már “rádiós tájékozódási futásként” ismert sportág magyarországi múltja 1929-re nyúlik vissza – írja Venczel Miklós, a Magyar rádiós tájfutó szövetségi kapitánya tájékoztatójában. A korabeli “rókavadászok” elbeszéléséből a mai versenysporttól egy meglehetősen eltérő, elsősorban rádiótechnikai versenyág képe rajzolódik ki. Ők még igazi amatőrök voltak, kivétel nélkül mindenki saját készítésű vevőkészülékkel állt rajthoz. A készülékek rádiócsövekkel működtek, igen rossz mechanikai állóképességgel, s az áramellátást is csak nagyméretű elemekkel tudták megoldani, amit hátukra szerelve cipeltek a verseny ideje alatt. A korabeli versenyzőknek, számukra teljesen ismeretlen terepen, a rajthelytől egy 3 km-es sugarú körön belül elhelyezett adót kellett megkeresni. Ez az adó volt a “ravaszdi róka”, amelynek igazán a róka ravaszságával kellett rendelkeznie, hiszen rajta állt, vagy bukott a verseny sikere. Ha jól álcázta magát, akkor megtalálása igazi élménnyé vált a vadász számára. Az adókeresés lényege azon alapszik, hogy egy rádióállomás helyének iránya megfelelő vevőkészülékkel meghatározható. Az adás időtartama alatt végzett mérés megadja azt a vonalat, amelynek valamely pontján helyezkedik el az adóállomás. Ha az első mérőhelytől távolabbra is végzünk mérést, a vétel iránya a két mérés helyén különböző lesz. Az eltérés szöge, és a mérések közötti távolság pontosan meghatározza az adó helyét. Ezt a módszert tengeren, szárazföldön és a levegőben egyaránt széleskörűen alkalmazzák. A versenyeken speciális irányérzékeny vevőket használnak. Fontos a viszonylag egyszerű konstrukció, a gyors kezelési lehetőség, a fokozottabb igénybevétel – időjárás, terep okozta rázkódás – miatt a megbízhatóság növelése. A hordozhatóság követelménye arra ösztönözte a konstruktőröket, hogy a méreteket minimálisra csökkentsék. Az amatőrök érdeklődésüknek megfelelően két különböző versenyszámban indulhattak: rövidhullámon, ahol a hullámhossz 80 méter, és megközelítőleg a föld felszínén terjed, valamint ultrarövid hullámon, ahol a hullámhossz 2 méter, és a terjedési tulajdonságok a fényéhez hasonlóak. A terjedési tulajdonságok különbözősége miatt a két versenyszámban alkalmazott mérési módszerek különbözőek, és ezek a versenyszámok mind a mai napig fennmaradtak. E kategóriáknak mindig is voltak specialistái, de ma már általános, hogy mindenki mindkét versenyszámban versenyez.

Magyarországon 1957-től rendszeresen rendeznek országos bajnokságot ebben a sportágban és először 1964-ben rendeztek nemzetközi versenyt 6 ország részvételével, mely igen nagy elismerést aratott a résztvevő országok között jó szervezettségével, és hibátlan technikájával. Nemzetközi versenyen itt állt először magyar versenyző a dobogó legfelső fokára. Az évek során szerencsére bőven akadt követője. Az 1971-től 2 évenként megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon, majd 1980-tól már világbajnokságon mindig állt magyar versenyző a dobogó valamely fokán. A hajdani “rókavadászatból” kifejlődött rádiós tájékozódási futás igazi versenysporttá nőtte ki magát, amelyet a legnagyobb, és legszebb “stadionokban”, az erdőkben, hegyekben rendeznek. A versenyterep kijelölésénél fontos szempont, hogy elhelyezhessünk 5 db adókészüléket oly módon, hogy a maximális légvonalbeli versenytáv helyes keresési sorrend esetén 6 km legyen, és a szintkülönbség a 200 métert ne haladja meg, valamint legyen lehetőség start- és célhelyek berendezésére. Az 5 irányadó ötpercenként ismétlődő periódussal, egymást követő 1-1 perc, sugárzási időtartammal, azonos frekvencián működik, különböző speciális morzejelek sugározva. A céladó folyamatosan morzejeleket sugároz, de más frekvencián úgy, hogy a többi a jeleit a terepen sehol sem zavarhatja. Az öt adót tetszőleges sorrendben a lehető legrövidebb időn belül kell megtalálni és befutni a célba. Megtalálásuk igazolása versenyzőkartonon történik az adóknál elhelyezett bélyegzőkkel. Manapság, már ez is elektronikus úton történik, ahol az eszköz a megtalálás pontos időpontját is rögzíti. Az irányérzékeny vevőkészüléken kívül felhasználható segédeszközök: tájfutó térkép, melyen jelölve van a verseny rajt és célhelye, iránytű, rajzeszköz, vonalzó, szögmérő. A magyar versenyzők számtalan EB és VB érem birtokosai, ahol egyéni, továbbá az egyéni teljesítmények alapján értékelhető csapatversenyt rendeznek.

A vakok és gyengénlátók részére Magyarországon az idén fognak első ízben rádiós tájfutó versenyt rendezni, melyet a Nyírségi Látássérültek Egyesülete, a Magyar Rádióamatőr Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetsége és a Városi Rádió Klub Sportegyesület Nyíregyháza, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával 2010. június 30. és július 2. között rádiós tájékozódási “futóversenyt” rendez, “Irány a hangok után” mottóval Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn a Múzeumfalu területén.

Ennek a szabályai jelentősen eltérnek a klasszikus rádiós tájfutó versenytől. Ezeket a szabályokat a résztvevők adottságaira, hiányosságaira formálták a szervezők úgy, hogy élvezzék a versenyt, és a testi épségük ne legyen veszélyeztetve.

Rádiós tájékozódási futást a vakok és gyengén látók között is szeretnék népszerűsíteni; talán ez is hozzásegítheti a vakokat és gyengénlátókat ahhoz, hogy egészségesebben éljenek, többet legyenek friss levegőn, többet mozogjanak, és még össze is mérhessék ügyességüket egymással.

A verseny lebonyolítását az alábbiak szerint képzelik a szervezők:
A versenyt sík, nyílt terepen, /pl. futballpályán vagy mezőn/ rendezik ultrarövidhullámon. Azért ezen a hullámsávon, mert itt kézenfekvőbb a vak résztvevők részére az, hogy a legerősebb hang irányába kell menniük. Itt elegendő a készüléket a legerősebb hang irányába fordítani és máris indulhat a versenyző az adó keresésére. A versenyterepen 3-4 db. rádióadót kell speciális rádió vevőkészülékkel a lehető leggyorsabban megkeresni a résztvevőknek. Az adók felváltva 30-30 másodpercig működnek. Minden rádióadó sajátos morzejelet sugároz, amivel meg lehet különböztetni őket egymástól. A versenyzők az indulás után sorban meghallgatják az adókat, megjegyzik az irányukat, majd tetszőleges sorrendben elkezdik az adók keresését. Ahogy közelednek az adóhoz, azt egyre hangosabban hallják. A biztonságos versenyzéshez minden versenyző mellé kísérőt biztosítanak, aki a versenyzőt csak abban segíti, hogy ne ütközzön más versenyzőkkel, és a pályán esetleg előforduló tereptárgyakkal. A rádióadókat a vevőkészülékek segítségével legalább 2m-re kell megközelíteni, ezt a segítő jelzi a versenyzőknek. Ezután elindulnak a következő adó irányába. A rádióadók keresési sorrendje tetszőleges. A versenyzők indítási sorrendjét sorsolással határozzák meg. Aki a legrövidebb idő alatt találja meg az adókat, az nyeri a versenyt. Az eredményszámításnál a megtalált adók száma az elsődleges. Az adók megtalálására adott időt maximáljuk! Minden versenyző az 1-es számú adó jeleire indul. A pályán egyidőben maximum 5 versenyző lehet, a balesetek és az összeütközések elkerülése miatt. A soron-következő versenyző addig nem indul, amíg a pályán 5 versenyző van. A versenyt két külön kategóriában tervezik megrendezni. Az egyikben a látásmaradvánnyal bírók (gyengénlátók) indulnak, a másikban a vakok versenyeznek. Ennek a versenyformának még nincs hagyománya, senkinek nincs ilyen versenyzési és rendezési tapasztalata, így a szervezők kérik a rádióamatőröktől, rádiókluboktól, és mindenkitől, akinek van tapasztalata, vagy rádiós tájékozódási futó ismerete, hogy segítsék a vakok és gyengénlátók helyi szervezeteit a felkészülésben. Hasznos információkat lehet találni a www.ardf.hu honlapon.

Nyírségi Látássérültek Egyesülete
Cím: 4400 Nyíregyháza Bercsényi út 4
Tel: 42/504-053
E-mail: nyirvake@freemail.hu
Web: www.nyirlategy.hu
A versenyen 3 fő versenyző és egy fő kísérő vehet részt.
Jelentkezési határidő: 2010. május 1, írásban a résztvevők pontos névsorával, és 1000/fő részvételi díj átutalásával a 68800109-11055664 bankszámla számra.

Segítő Klubok elérhetőségei

Segítő klub székhelyeKapcsolattartó neveEmail elérhetősége
VeszprémBácskai Bélaelektronika.3b@chello.hu
KecskemétBörcsök Istvániborcsok@t-online.hu
BudapestBomjuska Krisztiánrtf@ardf.puskas.hu
SzekszárdWeisz Lászlóha3kna@tolna.net
DunaújvárosDékány Péterliszkaie@citromail.hu
SzékesfehérvárFent Mariannefentmariann@gmail.com
BajaPatocskai Istvánpati@fibermail.hu
Szeged/RúzsaBálint Istvánha8es@freemail.hu
BudapestMatzon Jenőha8es@freemail.hu

A fenti személyek elérhetőségét a Nyíregyházán működő Rádióamatőr Klub adta meg számunkra. További kérdéseitekkel forduljatok bizalommal egyesületünk munkatársaihoz a felhívásban szereplő elérhetőségeken.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 6 = tizenkettő

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 10:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 11:00: Szivárvány - magazin műsor vendégekkel és sok érdekes témával
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: Teremtés koronái - csak arról, ami a férfiakat érdekli
 • 16:00: - Simonkovics Ádám műsora
  A műsorban a koraretrotól a retron át mindenféle zenét lejátszunk. Természetesen figyelembe véve, hogy azért a rádió látássérült orientált, látássérült művészektől is játszunk le zenét. - Simonkovics Ádám a műsor szerkesztője
 • 17:00: Nekem 90 - a varázslatos 90-es évekbe repítjük hallgatóinkat az elhangzó zenei felvételekkel
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 21:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 22:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 23:00: Szivárvány - magazin műsor vendégekkel és sok érdekes témával

Login

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. február 28. péntek, Ákos, Bátor napja van.
Az év 09. hete és 59. napja.
Holnap Elemér napja lesz.

1678. Bethlen János erdélyi kancellár és történetíró halála.


1849. Dembinszky hajnalban Kápolnáról Mezőkövesdre hátrál.


Csokonai Vitéz Mihály: A fársáng búcsúzó szavai

"...Élni kell a böjtbe is.
Azért aki szép párt lele,
Nem zsíros az - élhet vele.
Kukrikol a csirke is!
Élni kell a böjtbe is!

Jaj, siessünk, híveim!
Mit érzek? -mi szent szag? wer da?--
Jaj! jön, -jön a hamvas szerda!
Béhamvazza szemeim:
Jaj, siessünk, híveim!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304