Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Nekem 90 - Zenék a 90-es évekből

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Rájöttek, hol kezdődik az agyban az Alzheimer-kór
- 2020. január 9. 6:34 - 31 megtekintés

Skót kutatók az Alzheimer-kór memóriazavarainak tipologizálása alapján kimutatták, hol kezdődik a betegség az agyban, ami a jövőben nagyban megkönnyítheti a korai diagnózist.

A University of St. Andrews és a University of Edinburgh kutatócsoportja a Current Biology folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy sikerült megtalálniuk azt az agyterületet, ahol elsőként jelentkezik az Alzheimer-kór, ez pedig a laterális entorhinális cortex.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik legelterjedtebb formája, csak az Egyesült Királyságban 520 ezer ember szenved a betegségben. Az agyban található memóriahálózatok degenerációja eredményezi a progresszív betegség első jeleit, vagyis hogy nem emlékszünk azokra a dolgokra, amelyek velünk történtek meg. Ezt a memóriatípust nevezzük epizodikus memóriának, mely a múltban történt események előhívásáért felel.

A mostani kutatásban az epizodikus memóriáért felelős réteget vizsgálták, és megállapították, hogy amennyiben a laterális entorhinális cortex 2. rétegének legyezősejtjei és a hippocampus közötti összeköttetés sérül, degenerálódik, az az epizodikus memóriafunkciók zavarait okozza oly módon, hogy több más memóriaterület és funkció érintetlen marad. Az eredmények különösen hasznosak lehetnek az Alzheimer-kór korai diagnosztikájában, illetve további kutatásokban, melyek arra irányulhatnak, hogyan támogatja az agy az epizodikus memóriát, illetve milyen faktorok vezetnek az epizodikus memóriafunkciók károsodásához. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Login

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. január 24. péntek, Timót napja van.
Az év 04. hete és 24. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1458. Hunyadi Mátyás, a 15 éves beszterceigróf, Pesten a Duna jegén királlyá választatik.


1670. Zrínyi Péter utasítására veje, II.Rákóczi Ferenc a felvidéki 13 vármegyévelgyűlést tartatott Zemplénben, ahol a rendekerősen kifakadtak a németek ellen.


Gábor Andor /1884.jan.24. - 1953. jan.21. /

Hull a hó

"...Ablakokon jégvirág van,
művészkedő hideg csípte
Domb lejtőjén hóból dunna,
faágakon hóból csipke.

Képzelhetsz-e ennél szebbet,
szemnek, szívnek ékesebbet?
Ékesebbet? édesebbet?
ennél békességesebbet? "

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 302