Rekordszámú érdeklődőt vonzott

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

24 ezer diák és pedagógus kereste fel az utazó környezetvédelmi játszóparkot Budapest, 2009. október 15. – Hatodszor rendezték meg az újrahasznosítás hazai fesztiválját, az Újrahasznosítási Hónapot. A szervező ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. egy hónap alatt 25 magyarországi településre kormányozta el interaktív rendezvénykamionját. A túra 18 állomásán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Zöld Kréta” című roadshow-jával társulva népszerűsítették a szelektív hulladékgyűjtést és az ÖkoIskolák, Zöld Óvodák hálózatát. Az országos turné helyszíneit idén minden eddiginél többen keresték fel: csoportosan 24 ezer diák és pedagógus kapcsolódott be a programba, a „civil” látogatók száma is több tízezerre tehető. Budapest és Nyíregyháza volt a legérdeklődőbb.

Eredményesnek bizonyult az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium összefogása a korszerű környezetvédelmi ismeretterjesztés érdekében. A néhány napja véget ért Újrahasznosítási Hónap a tárca Zöld Kréta roadshow-jával társulva nagyobb érdeklődést keltett, mint korábban valaha. A közös rendezvény sikerrel szólította meg a környezeti szemléletformálás legfontosabb célcsoportjait: az óvodás, iskolás korosztályt és nevelőiket. A 25 rendezvényhelyszínre szervezett csoportokban 24 ezer diák és pedagógus látogatott el, a helyszíneket felkereső egyéni látogatókkal együtt a sorozat összesen közel 50 ezer érdeklődőhöz juttatta el környezetünk megóvásának gyakorlati tudnivalóit. Az Újrahasznosítási Hónap interaktív rendezvénykamionját felkeresők a Csodák Palotája tervezői által készített kiállítóeszközöket próbálhatták ki. Italos kartonból papírt meríthettek, vagy a mini hulladékválogató és mágneses szeparátor segítségével ismerhették meg a szelektív hulladékok osztályozásának, válogatásának módszereit. A gyerekek a Zöld Kréta jóvoltából élő társasjátékban, activity-ben, kérdezz-felelekben és hulladékvadászatban is összemérhették ügyességüket. Érdeklődő, érdeklődőbb A Zöld Kréta roadshow arra is alkalmat adott, hogy a pedagógusok megismerkedjenek az ÖkoIskola és Zöld Óvoda hálózathoz való csatlakozás lehetőségeivel. A szakmai kerekasztal beszélgetéseken összesen több mint 200 pedagógus vett részt, a legtöbben, 39-en Miskolcon érdeklődtek az ökointézményi státus és a kapcsolódó pályázatok iránt. A következő hetekben várhatóan számos oktatási intézmény dönt majd a képzeletbeli zöld zászló kitűzése mellett. A roadshow csak nyitóállomásán, Budapesten időzött három napig, a Városháza Parkban felállított kamionhoz ekkor csoportosan közel 3500 diák és tanár látogatott el. Az egynapos vidéki rendezvényeket is mindenütt komoly érdeklődés fogadta. A legtöbb diák és pedagógus Nyíregyházán kapcsolódott be a programba, közel 2100-an, de ezernél több óvodás, iskolás kereste fel a rendezvény helyszínét Hajdúszoboszlón, Jászberényben, Egerben, Miskolcon, Sárváron, Makón és a zárónapon Szegeden is. Elmélet és gyakorlat A rekordszámú látogató fontos visszajelzést ad az ÖKO-Pannon lassan évtizedes szemléletformáló munkájáról. A növekvő érdeklődés a téma fontosságának változását jelzi, ami a hazánkban szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségében is érzékelhető. 2003-ban az ÖKO-Pannon rendszerében a lakosságtól 4300 tonna hulladékot gyűjtöttek szelektíven, idén ez az érték meghaladhatja az 50 ezer tonnát. Az Újrahasznosítási Hónap 2009-es eredményei megerősítik az ÖKO-Pannon meggyőződését, hogy csak a korszerű, egyszerre tanulságos és szórakoztató környezeti ismeretterjesztés képes hatékonyan előmozdítani a fejlődést, amely a környezettudatos szemlélettől a környezettudatos cselekvés felé vezet. További információ: Pribelszki Edina Katona Gergely ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. Noguchi Porter Novelli epribelszki@okopannon.hu gkatona@noguchi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 - = négy

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..