Sikeresek az egy éve bevezetett szolgáltatások a XIII. kerületben

Beküldve ide: XIII. ker. | 0

Egy éve indult és egyre bővülő az Angyalföld kártya, szívesen használják az Internetes kávézót és sikeres a kerékpárkölcsönzés a Budapest Főváros XIII. kerületében.

A tapasztalatokat három helyszínen összegezte dr. Tóth József országgyűlési képviselő, a kerület polgármestere.

KerékpárkölcsönzésA családsegítőben működtetett szolgáltatáshoz 20 felnőtt és 5 gyermek kerékpárt vásárolt az intézmény 862 ezer forint értékben. Beszerezték a biztonságos kerékpározás kellékeit is: sisak, biztonsági mellény, kerékpárzár. A kölcsönzés 3 naptól 1 hétig terjedt. Többen kikerékpároztak a Margitszigetre, a Duna-partra. Többször kölcsönöztek teljes családok is kerékpárokat, így hosszabb kirándulásokat is tudtak szervezni (Szentendre).

A szolgáltatást az elmúlt évben összesen 62 család vette igénybe. Voltak olyan családok, akik több alkalommal is kikölcsönözték a kerékpárokat a napi bevásárláshoz, a Gyermekjóléti Központban lévő nyári étkezés igénybevételéhez és sportoláshoz. A legfiatalabb kölcsönző egy 7 éve kislány, a legidősebb egy 65 éves férfi volt.

A szolgáltatást igénybevevők kérését teljesítve a kölcsönzési időt ebben a szezonban meghosszabbították két hétre, továbbra is ingyenesen. A Gyermekjóléti Központ melletti játszótéren a KRESZ és ügyességi verseny döntőjén dr. Tóth József adta át a díjakat, és összegezte a kedvező tapasztalatokat.

Internetes kávézóAz idősek részére szervezett versenyen az informatikai tudását mérte fel 114 résztvevő mérte fel. A verseny első három helyezettjének átadott díjak: webkamera szett, billentyűzet, egér és alátét is ösztönzik a Visegrádi utcai Idősek Klubjának valamennyi tagját a korszerű technika megismerésére.

Az egy éve indított program során megismertették a résztvevőket az infokommunikációs eszközök használatával, az új típusú ismeretszerzéssel. A résztvevők az Internetet leggyakrabban kapcsolattartásra használják, továbbá kultúra, politika és tudomány témakörében érdeklődtek. A képzésen résztvevő 151 főből 125-en kaptak oklevelet. A résztvevők többségének már otthon is van lehetősége internetezni. A legidősebb résztvevő 92 éves volt.

Angyalföld kerületi kártyaA polgármester úr látogatásának harmadik helyszínén köszöntötte Borsos Erika intézményvezetőt abból az alkalomból, hogy az Odeon-Lloyd mozi, új belépőként vesz részt a programban. Ezt követően a résztvevők megnézhették az „Egyszerűen bonyolult” című filmet.

A 101 férőhelyes kis artmozi régi hangulatot tükröz. Meghatározóan minőségi európai és magyar filmeket mutat be. A mozi belépett a kerületi rendszerbe, 10 %- kedvezményt adva a kártyával rendelkező állampolgároknak. Egy új szolgáltatást is elindítanak havonta egy alkalommal: kerületi idősek részére mozifilmvetítést tartanak, térítésmentesen.

A kerületi kártyát 2009. júniusában vezette be az önkormányzat segítve ezzel a kerületi szociálisan rászorult állampolgárait, másrészt bővítették a kerületi székhelyű cégek vevőkörét. A program 51 céggel és 2400 fővel indult, júniusi végéig 109 cég lett regisztrálva. A kiadott kártyák száma 5121, ebből az önköltségi árat, 300 Ft-ot, 2001 fő fizette meg.

Adta:
Gellért Lajos
sajtó- és nemzetközi referens
Tel: 06-1-452-4161
Fax: 06-1-350-6021
E-mail:
gellert.lajos@bp13.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


három - = 1

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..