Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Dj.Szatmári feat. Jucus - Mondd

Hallgatók száma: 8

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Szoba kiadó – Az albérletkeresés buktatói
- 2019. szeptember 4. 10:48 - 185 megtekintés

A lakásbérlés olyan, mint a párkapcsolat. A nagy versenyben előbb-utóbb mindenki megtalálhatja az igazit, csak néha kacskaringós az út, és kell egy nagy adag szerencse. De addig is, ameddig eljutunk hozzá, sokat tanulhatunk az emberi természetről. A belvárosi háztól néhány méterre folyik a Duna, a kapuból látni a Gellért-hegyet. Elsőnek az ingatlanos és a tulajdonos […]

A lakásbérlés olyan, mint a párkapcsolat.

A nagy versenyben előbb-utóbb mindenki megtalálhatja az igazit, csak néha kacskaringós az út, és kell egy nagy adag szerencse. De addig is, ameddig eljutunk hozzá, sokat tanulhatunk az emberi természetről.

A belvárosi háztól néhány méterre folyik a Duna, a kapuból látni a Gellért-hegyet. Elsőnek az ingatlanos és a tulajdonos érkezik, majd betoppan az ázsiai fiatalember is. Az egyik földszinti lakásba jöttek: a fiatalember egyetemista, és albérletet keres. A rácsos ajtó kétszintes otthonra nyílik, az emeletre hófehér lépcső vezet.

Bejárják a lakást. Az Albérlet.hu ingatlanreferense, Tóth Rebeka sorolja az előnyöket (például, hogy közel vagyunk a centrumhoz), a tulajdonos, Felházi Szilárd pedig azt mondja, az üzlettársa felújításokkal foglalkozik, szóval ha van rá igény, szívesen átfestik a falat. Az érdeklődő rákérdez a légkondira, Szilárd válaszol: nem szerelhették be, mert ez műemlékvédelmi épület a tizenkilencedik századból. Utána a bérleti díjat és a rezsit beszélik át. A közös költségben benne van a korlátlan vízfogyasztás, az internethez tartoznak angol és német nyelvű csatornák is. A jelentkező azzal búcsúzik, hogy még megnéz más lakásokat is, és visszajelez, a tulajdonos pedig azzal, hogy ha jó szerződést kötnek, adhat némi engedményt.

KIS PÉNZ, KIS FOCI

– Az érdeklődők legfontosabb szempontja nyilván a költség meg az elhelyezkedés, de sokszor kérdezik azt is, milyen a lakóközösség, illetve, hogy mennyi időre kellene aláírniuk a szerződést. A többi már szinte részletkérdés – mondja később az ingatlanreferens. – De azért akadnak fura igények, például van, aki nem költözik kádas lakásba.

Szerinte az albérletkeresők egyik leggyakoribb hibája, hogy amikor a hirdetésre jelentkeznek, nem jelzik előre a legfontosabb elvárásaikat (például, hogy legyen klíma), így előfordulhat, hogy feleslegesen nézik meg az ingatlant. A szeptemberi rohamot Rebeka is érzi, úgy látja, főleg a két-három hálós lakásokra csapnak le hamar.

– A rutinosabb érdeklődők próbálják átérezni, milyen lehet a lakásban élni, lelülnek a kanapéra, kipróbálják a matracot – mondja a jó ingatlanos pedig nyíltan felvállalja a lakás kevésbé előnyös tulajdonságait, mert hosszú távú együttműködést és elégedett bérlőt szeretne.

A tulajdonos eddig megúszta a nagyobb kárt: amikor még rövid távra adta ki a lakást, a brit bérlők törtek össze egy vasalódeszkát. Szilárd tizennyolc évesen költözött Budapestre, az elején ő is albérletben lakott, a nyolcadik kerület szélén. – Annyira nem volt vidám hely, de kis pénz, kis foci – foglalja össze az emlékeit. – Százezer forintért már akkor sem várhatott sokat az ember.

MINTHA ÁLLÁSINTERJÚRA MENNE

Álom, a spániel-goldi keverék végtelen türelemmel tűri a fotózást. A „tiszta, okos kutyus” – gazdája, Bosnyák Mercédesz így írt róla, amikor lakást keresett az interneten – szeptemberben költözik a harmadik albérletébe. Következő, tizenegyedik kerületi otthonukat néhány nap alatt megtalálta, ameddig odamehetnek, a lány édesanyjánál élnek.

– Szerencsém volt, mert én hívtam fel elsőnek a hirdetőt. Ma mondta, hogy azóta rengetegen keresték őket. Nagyon jó környéken, egy háromszintes családi ház aljában lakunk majd. Legutóbb egy újépítésű, kis lakásban éltem öt évig, úgyhogy hozzá vagyok szokva a rendezett körülményekhez. Megnéztem legalább tíz lakást, de vagy a konyha nem volt az igényeimnek megfelelő, vagy a fürdőszoba nem tetszett, vagy nagyon rossz környéken lett volna az ingatlan -mondja Mercédesz. – A kutya miatt még fontos számomra, hogy legyen a közelben olyan zöld terület, ahová reggelente elvihetem futni.

Korábban beszélt olyan bérbeadóval, aki a túljelentkezés miatt megtehette, hogy jól kifaggatta az érdeklődőket.

(A lakások átlagos bérleti díja:

• Budapest: 160 000 Ft

• Győr: 110 000 Ft

• Debrecen: 100 000 Ft

• Szeged: 95 000 Ft

• Miskolc: 80 000 Ft

• Békéscsaba: 70 000 Ft

Forrás: lngatlan.com)

– Kifejezetten rosszul éreztem magam, olyan volt, mintha állásinterjúra mennék. Már a telefonban kikérdezett, hogy pontosan mivel foglalkozom, hol lakom, mit csinálok és miért. Volt olyan is, akit felhívtam, hogy kiadó-e még a lakás, rám förmedt a kérdéseivel, és megvetően megjegyezte, hogy ezeket magamtól kellene mondanom, nem harapófogóval kellene neki kihúznia, és egyáltalán, hogy is gondolom, hogy ő a hosszú hétvégén megmutatja a lakást. Letettem a telefont.

Azt már megtanulta, hogy a rezsit fontos alaposan átbeszélni, mert van, ahol a közös költségben benne van a korlátlan vízfogyasztás, valahol azért csak a kukát ürítik ki, és a lépcsőházat tartják rendben. Szerinte, ha a bérlőnek van autója, érdemes azt is tisztáznia, hogy bejelentheti-e magát az ingatlanba, különben egy vagyont fizethet a parkolásra, ha nincs a környéken ingyenes parkoló.

„JÓ LENNE EGY ÁLLAMI SZABÁLYOZÁS”

Az egyik Facebook-csoportban a szemtelenül drága albérletek hirdetéseit gyűjtik. Alapítója, Angéla hatéves koráig albérletben lakott a családjával Tatán, és lakást béreltek később, a szülők válása után is.

– A tulajok jellemzően nem szeretnének sokat foglalkozni a kiadott lakással, csak jöjjön belőle a pénz, aztán csókolom.

Éppen ezért minden olyan rizikófaktort kerülnek, amitől megnőne az amortizáció vagy a károsodás esélye. Hátrányban van, aki gyermekkel vagy kisállattal költözne, hátrányban vannak a minimálbérből élők, de gyakran hallok panaszt homofóbiára vagy rasszizmusra is.

Úgy érzi, az albérlők ki vannak szolgáltatva a tulajdonosoknak.

– Nagy félelmem, hogy egyszer az utcára kerülök, vagy megint rossz körülmények között kell laknom, ha egyszer elvesztem az állásom, vagy, a fizetésünkkel ellentétben, tovább emelkednek a bérleti díjak – árulja el. Szerinte az átlagfizetések alapján egy átlagos, fővárosi, másfél szobás lakás bérleti díja nem lehetne több százharmincezer forintnál, szobánál pedig rezsivel negyven-hatvan-ezer forint lenne a reális. Ehhez képest a lakások bérleti díja százhatvanezertől indul, a szobáké hetvenezertől. Angéla hiányolja az állami szabályozást, ami védi a bérlőt, a lakástulajt, és meghúzza a határt a túlárazás ellen.

MIÓTA PENÉSZES AZ ABLAKKERET?

Szinte minden lakáskeresőnek van valami tanulságos története.

– Megbeszéled a tulajjal, hogy megnézed az albérletet, ő pedig küldi a képeket, azzal a szöveggel, hogy ez lesz a szobád, ilyen lesz a kilátásod. Aztán két órát utazol Pestre, ahol kiderül, hogy több jelentkező van. A tulaj majd értesít… – mondja Orsolya. Ő az egyik szobát csak azért vette ki ötvenezer forintért, mert sürgette az idő. – Olyan kicsi volt, hogy az ágyam az ablaktól az ajtóig ért. Takarítás közben vettem észre, hogy az ablakkeret korhadt és penészes. Szóltam a tulajnak, először kizártnak tartotta a penészedést, majd azt mondta, hagyjam nyitva az ablakot. Januárban!

– A tulajdonosok hibája az, hogy a tökéletes embert keresik, a magas elvárásokkal viszont hazugságra kényszerítik a jelentkezőket – mutat rá az a fiatal nő, aki most lakást ad ki Óbudán, de a korábbi évekből még bérlőként is megismerhette a piacot.

Kezdetben mindenki csendes, jó gyerek, akit csak a tanulás vagy a munka világa köt le. Helyes lányok, szolid sminkkel, a szüleik is orvosok vagy ügyvédek. Na, köztük találod a legveszélyesebbeket is, a partihuligánokat, akik a hajnali buli után csapatostul hordják fel az embereket – mondja. – Laktam két ilyen lánnyal. A művészet jegyében vastag alkoholos filccel firkálták össze az antik bútorokat, aztán amikor a főbérlő kiakadt, egyszerűen leléptek. Én sem kaptam vissza a kauciót.

A JÓ SZERZŐDÉS LÉTFONTOSSÁGÚ

A vitás esetekkel foglalkozó Albérletfelügyelet vezetője, Dajka Zoltán úgy látja, a legtöbb probléma abból ered, hogy egyik fél sem ismeri a jogait és a kötelezettségeit.

– A tulajdonosnak karban kell tartania az ingatlant, a beépített eszközöket, a fűtést, a vizet, a villanyt, a bérlő feladata pedig az, hogy rendesen fizessen, és megőrizze a lakás állapotát – magyarázza. – A legtöbbször az a gond, hogy valami tönkremegy, a tulajdonos nem tudja, hogy neki kellene megcsináltatnia, erre a bérlő nem fizet, elkezdenek konfrontálódni, és megindul a lavina.

A bérbeadók egyik félelme az, hogy ha a bérlő nem fizet, a felszólítás után felmondhat neki, de ha az illető nem hajlandó távozni, az ingatlanból fizikailag nem teheti ki. Azt a végrehajtóra kell bíznia. A gyakorlatban viszont akár három évig is pereskedhet, mire megszerzi hozzá a végrehajtói okiratot. Ezt megelőzheti azzal, hogy ha szerződéskötéskor közjegyző előtt kiürítési nyilatkozatot tesz a bérlő. Azzal kihagyhatja a bíróságot, elég, ha a közjegyző megállapítja a felmondást, már jöhet is a végrehajtó.

Olyan internetről letölthető, hivatalos bérleti szerződés, formanyomtatvány, amely garantáltan megvédi a feleket a kockázatokról, nem létezik.

– A netes kereső biztosan nagyon sok különböző bérleti szerződést kidob, de ez olyan, mintha az interneten keresnénk orvosságot. Biztosan van, ami használ, de fennáll az esélye, félrekezeljük magunkat – magyarázza Dr. Mihalics Krisztián ügyvéd. – Ehhez képest a profi ügyvédi segítséget már félhavi bérleti díjból meg lehet úszni.

Hangsúlyozza, hogy az alaposan átgondolt, a legapróbb részletekre is kiterjedő szerződés számtalan bosszúságtól megkíméli a tulajdonost és a bérlőt. A birtokbaadási jegyzőkönyvnek például érdemes tartalmaznia a bútorokat, ingóságokat; ha videófelvételt készítünk róluk, azzal később igazolhatjuk, hogy milyen volt az állapotuk, amikor átvettük őket. Sőt, aki igazán előrelátó, a szerződésbe beleírja azt is, hogy vitás esetben milyen plusz adminisztrációs költségek terhelik a bérlőt. Hiszen hiába hajtja be a tulajdonos egy tizennégyezer forintos tartozást, ha például az ügyvédi felszólító levélért többet fizet. Célszerű azt is előre meghatározni, hogy ha az eredeti állapot visszaállításához egy-két helyen például tapétázni, csempézni vagy parkettázni kell, annak négyzetméterenként mennyi a munkadíja, mert ilyen kis tételeknél a bírósági kárszakértő díja jóval magasabb.

(megjelent: Nők Lapja, 2019.09.04.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét - 4 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 10:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 22:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu

Login

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. február 24. hétfő, Szökőnap napja van.
Az év 09. hete és 55. napja.
Holnap Mátyás napja lesz.

1836. Berzsenyi Dániel magyar tudományos akadémiai rendes tag halála Niklán.


1849. Jellasics kísérlete Cibakháza ellen nem sikerült. A Schwarzenberg magyar zászlóalj saját őrnagyát, gróf Leiningen Károlyt, megszabadította.


Bessenyei György / 1747? - 1811. febr.24. /

"...Minden semmivé lész, látom, e világban
S elmúlok magam is, jól érzem, voltomban.
Csak az isten maga örökös igazság,
Többi mind szenvedés, árnyék, mulandóság."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304