Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Jazzklub - Zsuffa Péter műsora

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Szuperszámítógép-kapacitást nyert egy pályázaton a Debreceni Egyetem
- 2020. június 23. 20:47 - 29 megtekintés

A biológiai adatbáziskezelőt az ország számos nemzeti parkja és kutatóintézete használja a fajok terjedésének elemzésére.

A rendszert üzemeltető konzorcium a European Open Science Cloud (EOSC) EGI Early Adapter Programja révén kapta meg a szuperszámítógép-kapacitást, amelyet beépítenek az OpenBioMaps szolgáltatás portfóliójába.

– A virtuális gépeinket elsődlegesen növények és állatok elterjedésének modellezésére fogjuk használni. A kapacitásnak köszönhetőn az OpenBioMaps-rendszer megfelelő gépparkkal nem rendelkező felhasználói is folytathatnak ilyen, a fajok elterjedését vizsgáló és előrejelző kutatásokat – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Bán Miklós, a DE TTK Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék adjunktusa, az OpenBioMaps fejlesztésének vezetője.

A szakember kifejtette, hogy a szuperszámítógép-kapacitás révén olyan szolgáltatási felületet tudnak létrehozni, amelynek segítségével – tetszőleges környezeti változókat felhasználva – részben automatizálva lehet az egyes adatbázisokban lévő adatokból az élőlények elterjedési mintázatát elemezni, és időbeni változásait előrejelezni.

– Ezek a kutatások a tudomány és a természetvédelem közötti aktív együttműködést szolgálják. Hazánk tíz nemzeti parkja közül nyolccal működünk együtt, számukra is nagy segítséget jelent ez a projekt– mutatott rá Bán Miklós.

A nemzeti parkok munkatársai az OpenBioMaps mobil alkalmazását mint elsődleges terepi adatgyűjtő eszközt használják. Ehhez nyújthat segítséget a világ egyetlen fair-trade nyersanyagokat felhasználó mobiltelefon-gyártója, a holland FairPhone felajánlása, amely két telefont biztosít az OpenBioMaps részére, tesztelésre. Így a konzorcium partnerei már az adatgyűjtés során egy környezettudatosan gyártott eszközt tudnak használni.

Az OpenBioMaps rendszert 2012-ben hívta életre a Debreceni Egyetem és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Mára már hét tagja van a Debreceni Egyetemen kívül az adatbázisrendszert üzemeltető konzorciumnak, amely a kutatás támogatására egy szerverhálózatot tart fent, amelyen szabadon lehet biológiai adatbázisokat létrehozni. Magyarország és Románia mellett a világ minden tájáról – Madagaszkártól Kínán és Mexikón át a Zöld-foki-szigetekig –, töltenek fel megfigyeléseket a leginkább biodiverzitási kutatási adatokat tartalmazó adatbázisokba. Az intézmény kapcsolódó Élvonal- és Lendület-kutatásain túl az oktatásban és citizen science projektekben is hasznosítják.

(Forrás:a Dehir)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 9 = ötven négy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. július 5. vasárnap, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com