Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Sokan ... (E.M.SZ.) - Segít a dal

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Teljesen bepörgött, amikor meghallotta a társait a gépen
- 2020. április 27. 17:47 - 78 megtekintés

A koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozta azokat a családokat, ahol halmozottan sérült, autista vagy értelmi fogyatékossággal élő gyerekeket nevelnek. Ameddig működött nappali ellátás, a szülők dolgozhattak, lehetőségük volt a kikapcsolódásra. A járvány miatt ezek átmenetileg bezártak, a gondozók online formában próbálják megtartani a fejlesztő foglalkozásokat. Azoknak a családoknak sem könnyű most, akik egyedül ápolták otthon sérült gyereküket. A fertőzésveszély miatt nem tudják kire rábízni őket, hogy elintézzék a bevásárlást vagy a gyógyszerkiváltást, az állandó készenlét miatt a távmunka sem megoldás számukra.

A koronavírus-járvány miatt március elején be kellett zárniuk a fogyatékossággal élők nappali ellátását végző intézményeknek, ahol fejlesztő foglalkozásokat, szabadidős programokat és étkeztetést biztosítottak számukra. A szülőknek komoly segítséget jelentett ez a lehetőség, mert ameddig gyerekük napközben az intézményben volt, tudtak dolgozni, esetleg kicsit kikapcsolódhattak.

Nem akarták elengedni a kezüket

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország több pontján működtet hasonló intézményt, a közép-magyarországi régióban Pátyon, Monoron, Budaörsön és Tökölön. Ezeken a helyeken összesen 59 enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő, autista és súlyosan-halmozottan sérült fiatalt látnak el. Ezek az intézmények is zárva vannak most, az ellátás azonban nem szűnt meg, csak online formában működik tovább, mondta, Szulyák Eleonóra, a Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának szakterületi vezetője. „Nem akartuk elengedni a kezüket, minden családdal beszéltünk, hogy milyen igényeik vannak, miben kérnek segítséget” – magyarázta a szakember. Ahol már idősebbek a szülők, ott a bevásárlásban és a napi ügyek intézésben is segítenek.

Kezdetben a pszichés támogatás és a kapcsolattartás miatt voltak fontosak a videóbeszélgetések, hiszen ezeknek a fiataloknak is fontos a közösség, szerettek volna egymással is beszélgetni. Idővel a gondozók elkezdtek fejlesztő foglalkozásokat tartani nekik; közösen társasjátékoznak, meséket, verseket dolgoztak fel együtt, vagy akár tornáznak. Mostanra odáig jutottak, hogy naponta 3-4 foglalkozásuk van, ezek 2-3 fős csoportokban zajlanak, készségektől, érdeklődéstől és állapottól függően. A szülőknek is segítenek ezek a foglalkozások, mert így könnyebben tudnak napirendet tartani otthon. Különösen azoknál a családoknál fontos ez, ahol autista gyerek él, mert őket még jobban összezavarja a mostani helyzet. Abból a szempontból is új helyzetbe kerültek a szülők, hogy régen töltöttek együtt ennyi időt a gyerekeikkel, a foglalkozásokkal napközben is le tudják őket foglalni, és legalább lélegzetvételnyi szünethez juthatnak a 0-24 órás készenlétben.

Nem mindenhol ment könnyen technikailag, hogy a fiatalok be tudjanak kapcsolódni az online ellátásba, a szülők közül néhányan most tanulták meg a Skype vagy a Facetime használatát. Olyan család is volt, ahol nemhogy számítógép, de még internet sem volt. Ahol lehetett, pótolták ezeket. A szakembereket is új helyzet elé állította a járvány, a semmiből kellett kitalálniuk, hogyan vigyék tovább az ellátást online formában. Csak saját ötleteikre támaszkodhattak, egymásnak adták a tippeket az intézmények. Akárcsak a szülőknek, a gondozóknak is meg kellett barátkozniuk az online kommunikációval.

Döcögősen ment az első hét

„Úgy voltunk vele, ha az iskolai oktatásban működik, akkor miért ne próbálhatnánk ki mi is az online kommunikációt”, mondta az átállásról Kocsisné Porum Mária, a monori intézmény vezetője. Szerinte annyira bevált ez a forma, hogy szinte ugyanazokat a fejlesztő feladatokat tudják elvégezni, mint amikor bejártak az intézménybe. Sokat jelent a fiataloknak, hogy tartani tudják a kapcsolatot, várják ezeket az alkalmakat, készülnek rájuk. „Ha beszélhetnek egymással, megértik, hogy nem büntetésből vannak bezárva, és megnyugodnak.”

Monorról és 15 másik településről összesen 20 ellátottjuk van, 5-6 családdal csak telefonon tudják tartani a kapcsolatot. Az egyik nehezebb anyagi helyzetben lévő családhoz a Szeretetszolgálat juttatott el egy SIM-kártyát, hogy legalább mobilon tudják használni az internetet. Ahol arra szükség volt, a támogató szolgálat munkatársai segítettek a szülőknek beállítani az informatikai eszközöket. Az első héten nekik is még döcögősen ment az online munka, de aztán fokozatosan belejöttek, mondta az intézményvezető; egyik informatikában jártas munkatársuk tartott egy gyorstalpalót nekik. Az is a tapasztalat, hogy az online foglalkozások sokkal fárasztóbbak, mert még több koncentrációt követel a gondozóktól.

Vannak alkalmak, amikor csak a szülőkkel beszélgetnek, nekik is szükségük van a támogatásra ebben a helyzetben, hiszen még jobban beszűkültek a szociális kapcsolataik, még kevesebb lehetőségük van a pihenésre, kikapcsolódásra. Anyagilag is nehéz helyzetbe kerültek egyesek, mivel a nappali ellátás hiányában most nem tudnak dolgozni sem. Minél jobban elhúzódik a járvány, annál nehezebb lesz számukra, mivel a fizetés nélküli szabadság is lejár egyszer.

Hogy meddig maradnak érvényben a nappali ellátásra vonatkozó korlátozások, még nem tudni. Orbán Viktor a járvány elleni védekezés következő szakaszáról csupán annyit mondott, hogy május 3. után új kijárási szabályokat fognak alkotni, mert „a védekezés új szakaszába lépünk majd”, és fokozatosan – szigorú menetrend szerint – újraindíthatja a kormány Magyarországot. A kormány május 3-ra várja a járvány tetőzését.

Teljesen bepörög, ha látja a társait

„Amennyire lehet, kihoztuk a maximumot ebből a helyzetből, de az elején mi is csak néztünk, hogy mi lesz így velünk”– mondta Somlai Zsuzsanna, a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért elnöke a járvány miatt előállt helyzetről. Az alapítvány a XVII. kerületben működtet súlyos, halmozottan sérült gyerekek számára tanodát, utazó pedagógusokkal oldják meg, hogy a gyerekek megkapják a törvényileg előírt heti húsz órányi speciális fejlesztést. A Völgyzugolyháznak is be kellett zárnia átmenetileg, mivel a pedagógusok nem járhatnak ki hozzájuk. Öt gyerek járt a Zugolydába addig, köztük Zsuzsanna kilenc éves fia, Nimcsi is. Az első néhány hét azzal telt, hogy rendezzék a sorokat, alkalmazkodjanak az új helyzethez, mondta a Völgyzugolyház társalapítója. A kieső fejlesztést úgy próbálják pótolni, hogy a pedagógusok videóra veszik és elküldik nekik az aktuális feladatokat, amik lehetnek az adott hét tematikájához kapcsolódó mondókák, énekek vagy mesék. Hogy a gyerekek ne essenek ki a napi rutinból, azt a személyre szabott dalt is felvették nekik, amellyel a foglalkozásokat szokták felvezetni a tanodában.

Somlai Zsuzsanna szerint a zugolydás gyerekek esetében nehezen értelmezhető a digitális oktatás. Ezért fontos, hogy a játékos, fejlesztő feladatok mellett a gyerekek kapcsolatban tudjanak maradni egymással és a pedagógusokkal, mert a közösség  nagyon hiányzik nekik. Nimcsi is teljesen másképp viselkedik, ha látja és hallja a többieket a számítógépen keresztül. „Teljesen bepörgött, amikor meghallotta a társait, nagyon izgatott lett.”

Mostanában kezdtek el ezzel kísérletezni, mivel nem mindegyik gyereket könnyű odaültetni 30 percre a számítógép elé. Külön is beszélnek egymással a szülők, hogy ne érezzék annyira egyedül magukat ebben a helyzetben. Hiába szeretnének személyesen is segíteni egymásnak az érintett szülők, a fertőzésveszély miatt ez most megoldhatatlan.

Ahol ép gyerek is van a családban, még annyival bonyolódik a helyzet, hogy a szülőknek egyszerre kell több, nagyon különböző szükségletű gyerekre odafigyelniük. Főleg akkor nehéz ez, ha a szülők egyike eljár otthonról dolgozni, mert akkor egy emberre zúdul az összes feladat. Zsuzsáék ezt úgy oldották meg, hogy az egyik nagyszülő Skype-on keresztül besegít az ép testvérrel való tanulásba, amíg ő ellátja Nimcsit vagy dolgozik.

Egy megfázás is sokkal veszélyesebb rájuk

Nincsenek könnyű helyzetben azok a családok sem, akik különböző okokból, például az ellátórendszer hiányosságai miatt egyedül gondozzák otthon súlyosan, halmozottan sérült gyereküket. Magyarországon 30 ezren vannak ezzel így, számukra sokszor a legegyszerűbb ügyek elintézése is megoldhatatlan feladatot jelent, a szórakozásról vagy kikapcsolódásról nem is beszélve. Járvány idején ez még inkább így van; Máskor idős szüleiket kérték meg, hogy vigyázzanak a 0-24 órás felügyelet igénylő gyerekükre, amíg elintézik a bevásárlást, elmennek a gyógyszertárba, a járvány és a fertőzésveszély miatt ez lehetetlenné vált.

„Az idősek mellett ezek a gyerekek is kiemelten veszélyeztetettnek számítanak, mivel sérült a központi idegrendszerük”, mondta a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület elnöke, Csordás Anett, aki maga is érintett, egyedül neveli sérült gyerekét, Eriket. A hozzá hasonló gyerekeket egy egyszerű megfázás is sokkal jobban megviseli, mint ép társaikat, ezért kell még óvatosabbnak lenniük a koronavírus-járvány alatt. Ezért fontos könnyítés az ápolási díjon lévő szülőknek, hogy már nem kell bemenniük a postára a pénzért. Csordás Anett sem nagyon mozdul ki otthonról, Erikkel teljesen el vannak zárva a külvilágtól, egyik rokonuk vásárol be nekik.

Az érintett szülők közül sokan egyedül nevelik sérült gyereküket, ami anyagilag is kiszolgáltatottá teszi őket, főleg, hogy gyakran az ápolási díj jelenti az összes jövedelmüket. A járvány miatt még hamarabb fogy el a pénzük, egy nagyobb bevásárlás is gondot okozhat. Elsősorban a kisebb településeken élők vannak szorult helyzetben, mert lakóhelyükön nem működik házhoz szállítás.

„Nagyon megroppant most sok család,”mondta Csordás Anett. Elkezdtek önkénteseket toborozni, hogy segíteni tudjanak ezeknek a családoknak az élelmiszerek és a gyógyszerek beszerzésében. Országos hálózatot szeretnének létrehozni, hogy minden érintetthez el tudjanak érni, ezért elsősorban olyanok jelentkezését várják, akiknek van saját kocsijuk. Eddig negyven önkéntes csatlakozott az akcióhoz, öt megyében és hét budapesti kerületben összesen 31 családnak tudtak segíteni.

Legtöbbször csak emailben elküldik a feladatot

Csordás Anett azt mondta, ők is tapasztalják, hogy mekkora problémát okoz a nappali ellátás szünetelése a családoknak, a szülők az ápolási feladatok mellett (etetés, pelenkázás, fürdetés) távmunkában sem tudnak dolgozni. Szintén gondot jelent, hogy a digitális tanrend nehezen alkalmazható a halmozottan sérült gyerekeknél, mivel a szükséges mozgásfejlesztő gyakorlatokat nem tudják otthon, a gyógypedagógusok nélkül elvégezni.

Eleve kevés sérült gyerek járt fejlesztő iskolába, de még köztük is kisebbségben vannak azok, akiknél videóbeszélgetések formájában valósul meg a távoktatás, és nem csak emailben kapják meg a feladatokat, ahogyan az esetek többségében történik. Mozgásfejlesztésre még kevésbé van lehetőség, ez is a szülőkre marad. Ezt mutatja az a kérdőív, amit az egyesület felhívására több mint 700, fogyatékossággal élő és sajátos nevelési igényű gyereket nevelő szülő töltött ki. A válaszadók majdnem negyede mondta azt, hogy gyereke egyáltalán nem vagy csak heti egyszer részesül távoktatásban, 70 százalékuk csak emailben kap feladatot, tananyagot. Itt is probléma, hogy ha kap is valamiféle oktatást a gyerek, a szülőnek akkor is folyamatosan mellette kell lennie, nem tud közben dolgozni. Csordás Anett is csak azután tud nekiállni a munkájának, hogy Erikkel befejezték a tanulást.

A Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület 18 másik szervezettel közösen márciusban nyílt levélben fordult a kormányhoz, többek között azt kérve, hogy a járványhelyzetre való tekintettel vállalja át az állam az ápolási és GYOD nyugdíjjárulékát, a kormány adjon havi 10 ezer forintos támogatást azoknak a családoknak, ahol fogyatékossággal élő gyerek él, és az Emmi készítsen intézkedési tervet arra az esetre, ha a sérült gyerekek gondozói megbetegednének. Az Emmi annyit írt vissza, hogy hamarosan elkészül a válaszuk.

(Forrás:z Index)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


1 + kettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 9:00: Digitális Talkshow - mindenkinek - a mikrofonnál: Szilágyi Árpád és az Asztaltársaság
 • 10:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 11:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 21:00: Digitális Talkshow - mindenkinek - a mikrofonnál: Szilágyi Árpád és az Asztaltársaság
 • 22:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 23:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. július 4. szombat, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 186. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com