Továbbra is lesz elegendő óvodai és bölcsődei férőhely a XIII. kerületben

Beküldve ide: XIII. ker. | 0

Új intézmény alapkövét teszi le az önkormányzat

A beruházó Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat, az építtető Angyalföld – Újlipótváros – Vizafogó Vagyonkezelő Zrt. és a pályázati nyertes Gropius Zrt. közreműködésével nyílik meg a Váci út 88-90. sz. alatt 715 millió forintból épülő 75 férőhelyes óvoda és 40 férőhelyes bölcsőde.

Az óvoda-bölcsőde komplexum lakókörnyezetben, a régi óvoda helyén, 3600 m2-en, parkosított övezetben épül. A Váci út 88-90. sz. alatti önkormányzati tulajdonú telken egykor működő óvodát célszerűbb volt lebontani és helyette egy újat építeni. A két létesítmény és a hozzá tartozó zöldterületek funkcionálisan és üzemeltetési szempontból is teljesen különálló egységet képeznek. Az épület háromszintes lesz. A földszinten egy 40 férőhelyes bölcsőde, az emeleten egy 75 férőhelyes óvoda létesül, a pinceszinten gépkocsi beállók és az intézmény kiszolgáló helyiségei helyezkednek el. Az épület tervezésére a meghívásos tervpályázaton az Archi-Kon Kft. kapott megbízást. Tervezője az a Nagy Csaba, akinek két kerületi munkáját (Pannónia iskola, Révész utcai rendelők) az elmúlt évben Építészeti Nívódíjjal ismerték el.

A közbeszerzési pályázaton a dokumentációt 14 cég vette ki és 11-en adtak be ajánlatot a munka generál kivitelezésére. A pályázat nyertese az összességében legjobb Gropius Zrt. lett, bruttó 715.000.000- Ft-os ajánlatával. A befejezési határidő 2010. augusztus 10., a vállalt jótállási idő: 36 hónap.

A földszinti bölcsőde összesen: 726 m2 + 200 m2 terasz és 400m2 játszóudvar, ahol 4 csoportszoba, 1 fejlesztő szoba, 1 tornaszoba és egyéb helyiségek találhatók. Az emeleten épülő óvoda összesen 531 m2 és 750 m2 játszóudvar, ahol 3 csoportszoba, 1 fejlesztőszoba, 1 logopédia, 1 orvosi szoba, 1 szülői fogadó, 1 tornaszoba és egyéb helyiségek vannak. Az épület minden bejárata akadálymentesen lesz kialakítva, a bölcsőde és az óvoda részére is mozgássérült vizesblokkok és szülői WC is kialakításra kerül. A bölcsődének és az óvodának külön mozgássérültek szállítására is alkalmas, a pinceszintre is lemenő lift készül.

A kerület eddig is megfelelő gyermekférőhellyel rendelkezett, és az örvendetesen növekvő gyermeklétszámhoz igazodó igényeket is ki tudja elégíteni. A Váci út 88-90. alatti megkezdett építkezésen kívül az Esküvő köz 1-3. szám alatti új telephelyen rövidesen megnyílhat a 21 fős családi napközi. A Petneházy utca 83. szám alatt a korábban 4 csoportos óvoda területén családi napközi kialakításával 56 bölcsődés korú gyermekek elhelyezése várható még ez évben. A Hajdú utca 21. szám alatti megüresedő épületben a további 100 férőhelyes bölcsőde készül.

Az Üteg utca 30. szám alatti épületegyüttesben az egykor Országbíró lakótelep járulékos beruházásaként létesült 8 csoportos, 200 férőhelyes óvoda. Azt követően az épületben egy főiskola működött. A közeljövőben a funkciót visszaállítva, két ütemben további új óvodai férőhelyeket alakítanak ki.

A fejlesztések, átalakítások következtében a következő időszakban összesen 205 új bölcsődei férőhely létesül. A leendő több mint ezer férőhely azt jelenti, hogy a kerületben a bölcsődés korú gyermekek 31 %-ának biztosítunk ellátást, gondozást (az uniós elvárás 25%), 2002. óta továbbra is ingyenesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


* 8 = negyven

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..