Új, hatékony alternatíva a mozgásszervi megbetegedések kezelésében

Beküldve ide: Mozgássérült | 0

Vioflex – reuma, gyulladáscsökkentés, porckopás, köszvény, porckorong, sportsérülés. Rózsagyökér – vérnyomás, koleszterin, stressz, depresszió, fáradtság, antioxidáns, stresszoldó.

Új, hatékony alternatíva a mozgásszervi megbetegedések kezelésében

Dr. Mohácsi János 2009. 02. 25.

A sejtek reakcióképessége az őket körülvevő miliőtől, az alapállománytól függ. Ez a sejtkörnyezet ( kötőszöveti tér/alapállomány) az egyes sejtek előterében lévő molekuláris szűrőnek tekinthető, annak a ? kapillárisokból, alapállományból, sejtből álló triásznak az integratív része, amely a szervezetben mindenhol ? a szervezeten belül és kívül is ? megtalálható.
A sejkek genetikailag meghatározott reakcióképessége a környező miliőtől, az alapállománytól függ. Biokémiailag az alapállomány nagymolekulájú polimerből, cukor-protein komplexből alkotott hálózat. Legnagyobb részük fehérjéhez kötött poliszacharidok, proteoglikánok(PGs) és a fehérjéhez nem kötődő glikozaminoglikánok(GAGs), s ide tartoznak a struktúrglikoproteinek (kollagének, elasztin) és a hálózatot alkotó glikoproteinek (fibronektin, laminin) is.
A PG/GAGs negatív töltésű, s így vizet tud megkötni, de ioncserére is képes. Ez biztosítja az izoioniát, az izoozmiát és az izotóniát az extracelluláris mátrixban és ebből adódóan felelős az élettani szabályozásért, a szervezet homeosztázisáért. Az extracelluláris mártixháló szemnagysága 5-81 nm között változik. Térben rekonstruktálva a háló állandóan változó felépítésű, nanométeres tartományba eső, alagútszerű struktúrákból (csavart híperboloidokból) áll.
E csatornácskáknak igen fontos a szerepük az alapállományban zajló anyagszállításban, ugyanis ezek a csatornák belül a zsírban oldódó anyagokat (pl.szteroidokat), külső felszínükön pedig vízben oldódó anyagokat képesek megkötni. Mivel az alapállományban a vegetatív idegrostok vakon végződnek és itt zajlik a teljes extra és intracelluláris anyagcsere (metabolitok, katabolitok, cytokinek, hormonok, neuropeptidek stb.) így a sejtek és az extracelluláris mártix között zajló folyamatok szabályozásába a fölérendelt központi idegrendszeri és endokrin központok is bekapcsolódnak. Ezek pedig az agytörzsben egymással összekapcsolódnak, s így az alapregulációs rendszerben a lelki-pszichikai jelenségek is folyamatosan tárolódnak.
A PG/GAGs képes mind a négy alapvető tápanyag tárolására:
– szénhidrátokat glukóz és galaktóz formájában
– a fehérjéket aminocsoportok formájában
– a zsírokat szénhidráthoz kapcsolt savgyökök/savmaradékok (zsírsavak) formájában,
– a vizet a proteoglikánok domenjaiban ( a poliszacharidok hasadási tartománya) képes tárolni.
A víz a legfontosabb tápanyag: ha nincs elegendő vízfelvétel, nem képes a PGs (a domének) a szükséges mennyiségű vizet megkötni, ennek következtében pedig jelentősen károsodik az alapállomány molekuláris szűrőfunkciója, ill. leállhat.
A tápanyagok a szervezetünkben főleg oxidatív folyamatok révén hasznosulnak. Az oxidatív folyamatok kapcsán keletkező szabadgyököket megfelelő gyökfogókkal, elsősorban redukáló hatású élelmiszerekkel kell megkötni.
A szabadgyökök támadásának kedvelt területei azok a helyek, ahol komplex kötésű vasionok találhatók, pl. transferrin, ferritin, hemoglobin, mioglobin, az agytörzsben lévő nucleus ruber idegsejtekben található vaskomplex, a csontvelő és a lép reticulumsejtjeinek vasraktárai ill. a máj Kupffer-sejtjei (csillag alakú falósejtek) stb.
Az oxigén szabadgyökök minden anyagot károsítanak. Legnagyobb veszélynek a sejtmembrán van kitéve, károsodik a membránfluiditás és károsodnak az extra- és intracelluláris anyagcserét jelentős mértékben meghatározó, többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú zsírsavak is. Ugyanis a zsírsavak lazán kötődő elektronjait a szabadgyökök ?ellophatják?.
Mivel a szabadgyökök egyidejűleg a membránban található foszfolipáz A-is aktiválják, így a sejtmembránban jelenlévő lipoxigenáz ? és prosztaglandin ?szintetáz enzimek segítségével ? kizárólag szabadgyökfelesleg jelenlétében- gyulladáskeltő mediátorok, leukotrinek és prosztaglandinok keletkeznek.
E reakciók hosszú távú következményei a krónikus gyulladásos folyamatok, az immunszuppressziós, az autoantigének és szabályozási zavarok kialakulása.
Az alapállománynak a szabadgyököket megkötő eddig nem vettük kellőképpen figyelembe. Az alapreguláció és főleg a gyulladásos folyamatok szempontjából azonban ennek alapvető jelentőssége van. Az alapállomány ? PG/GAGs antioxidációs képessége tekinthető minden szervműködés alapjának.
Az élő szervezetnek alapvető tulajdonsága a helyváltoztatás, ami mozgással valósul meg. Minél intenzívebb, összetettebb a mozgás, annál erőteljesebben károsíthatja a szöveteket, szerveket. Ezen károsító hatások ellen az élőlények speciális rendszerrel védekeznek.
A rendszer alapját az élőlények szabad szemmel nem látható un. mikroszekezete adja, ez a szivacsszerű váz (mátrix), alapvetően két fő alkotója van:
– egy durvább, sodrott-kötél szerű rugalmas rostokból (elasztikus rostok) álló térháló, ami stabil és a szervezet alakját alátámasztását adja.
– és egy jóval finomabb, változékonyabb ( sérülékenyebb) térháló az ún. glükózaminmátrix, ami az előző, rugalmas térháló üregeit tölti ki.
A vázizom rendszer alapját a mozgás passzív szervei a csontok és izületek ( porcok, szalagok, inak) adják. A mozgást magát az aktív szervek az izmok végzik. A legnagyobb terhelést a csontok (izületi végek) felszínét borító (üveg vagy hialin) porcok kapják. Az izületi nedv (síkosító, kocsonyásító anyag) segíti a porcfelszínek egymás fölötti könnyed elmozdulását, csökkenti a súrlódást, kopást. A legfontosabb feladata a porcok, szalagok, vagyis az izületet alkotó rugalmas képletek táplálása. Ezekben a rugalmas képletekben nincsenek vérerek, amik táplálnák, ezért táplálásuk az izületi nedvben található mikroszerkezeti tápanyagok ( elsősorban glükózaminglikánok) révén történik.
A sérült szövetek feladatellátó képessége csökken, ezért a bontó sejtek ( csontbontó- oszteoklaszt, porcbontó- chondroklaszt) eltakarítják, lebontják azokat. Helyükre ? amennyiben elegendő mikroszerkezeti tápanyag áll a szervezet rendelkezésre az építő sejtek (csontépítő- oszteoblaszt, porcépítő- chondroblaszt) új, működőképes szövetet építenek. Ez a csont illetve porcanyagcsere. Ahhoz, hogy egyensúly legyen ( ugyanannyi épüljön, mint amennyi lebomlik) a legfontosabb építőanyagok ? glükózaminok és kálcium hidroxypatit ? folyamatosan, kellő mennyiségben rendelkezésre kell, hogy álljanak.
Sérülések, elfajulások esetében a rugalmas rost és a glükózamin mátrix szerkezete sérült, a rendezett víztér rendezetlenné válik (öedema), a működő sejtek ellátása, méregtelenítése zavart szenved ( fájdalom) csökken a mozgásképesség azaz kialakul a mozgásszervi probléma, amit heveny (gyorslefolyású) vagy idült ( elhúzódó) gyulladás kísér. A rehabilitáció fő feladata a roncsolt, sérült szerkezetek mielőbbi eltávolítása és a működőképes normál mikro és makroszerkezet visszaépítése.

A fentieket azért tartom fontosnak, mert ebből is láthatjuk, hogy nemcsak egyszerű ?porcerősítő? szándékkal javasoljuk a glycosamin tartalmú készítményt ( Vioflex!).
Az elmúlt néhány hónap tapasztalata alapján két fontos területet emelnék ki, ahol a vioflexet rendkívül jó hatékonysággal alkalmaztuk. Ezeket az állapotokat a szubjektív visszajelzések mellett szomatoinfra rendszer és ESG (elektorscangram) nyomonkövetése mellett regisztrátuk.

486 esetből 273 esetben a ?gerinc porckorong bántalmai? diagnózis felállítás során alkalmaztuk a vioflex adagolását. Lehetőség szerint a nonsteroid artihematikus gyógyszerek elhagyása mellett.
254 esetben ?nagyon jó? visszajelzést kaptunk a pácienstől, és mindösszesen 13 esetben volt ? változatlan? a vélemény. Valószínűsíthető, hogy a glycosamin mellett a többi összetevő ( kurkuma!) nagyon effektív gyulladáscsökkentő hatása volt, felelős a rendkívül hatékony pozitív változásokért. Szeretném kiemelni, hogy az úgynevezett neuralgiás területekre kivételesen hatékonynak találtuk a vioflexet.
154 alkalommal a postoperatív térdizületi synovitisek esetében találtuk nagyon jó affektust vioflex szedése esetén. Vioflex használata során egy hét elteltével számottevő javulást észleltünk.
Összefoglalva: javasoljuk a vioflex használatát a fenti esetekben, mert az eddigi therápiás javaslat mellé egy új, hatékony alternatíva rendelhető.

Adta hírül a meosz.hu weboldal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hét + = 10

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..