Új technológia segíti a hallássérült autósokat

Beküldve ide: Hallássérült | 0

Fényjelzéssel, illetve tapintható szignállal jelzi a forgalom fontos hangjait a hallássérült vezetőknek a Hyundai új technológiája.

Dudálás, fékcsikorgás, szirénák, kiabálás: észre sem vesszük, mennyi információt nyerünk vezetés közben hallásunkon keresztül – egészen addig, amíg meg nem fosztanak bennünket ezektől a hangoktól. A Hyundai olyan új technológiacsokrot fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hallássérült autóvezetőknek, hogy látás és tapintás útján érzékeljék a külvilágból, illetve az utastérből (pl. navigációs utasítások) érkező hangokat. A rendszer mesterséges intelligencia alkalmazásával azonosítja és kategorizálja a hangokat, majd az azokhoz társítható üzenetet megjeleníti a head-up kijelzőn, illetve a kormánykeréken kialakított LED-soron, vagy a kormánykerék megfelelő mértékű rezgetésével tájékoztatja azokról a vezetőt. A technológiát egy szöuli hallássérült taxis történetén keresztül népszerűsítik, illetve azt felhasználva igyekeznek felhívni a figyelmet a csökkent képességű emberek szükségleteire.

 

Forrás: vezess.hu /Hyundai

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


kettő + 5 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..