Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:

Hallgatók száma: 7

Újra reményt jelenthet a vakok számára a jövőre nyíló budapesti intézet: „Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb tömegesen tudjuk visszaadni az emberek látását”

- 2020. június 19. 11:16 - 89 megtekintés

Interjúban mesélt a tervek szerint jövőre nyíló, fővárosi kutatóközpontról, illetve az ott alkalmazni kívánt, egyedülálló módszerről dr. Hillier Dániel.

Felcsillant a remény, ami a vakok látás-visszanyerését illeti! Egy egyedülálló kutatóközpont nyílhat a tervek szerint 2021-ben Budapesten, amely világszinten is szenzációnak számító, forradalmi módszerekkel tervez segíteni a látáskárosultakon. Erről beszélt a Ripostnak adott interjújában a TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet kutatója és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, dr. Hillier Dániel.

Mint mondja, egy, emberre teljesen veszélytelen vírus segítségével szeretnék elérni, hogy újra teljes életet élhessenek a vakok is.

„Az emberek fele amúgy is találkozik vele élete során, de az emberben nem tud szaporodni. Ezt a vírust egy injekcióval juttatjuk a szembe, és a retina megvakult, fényérzékenységét elveszített sejtjeiben beindítja egy új fehérje termelését, amely által a retina újra érzékennyé válik a fényre” – kezdte a lapnak az orvos, aki elárulta: nagyon fontos a kezelés sikerességét illetően, hogy minél hamarabb alkalmazzák a terápiát, amikor még a retinán vannak fényérzékeny területek is.

„Ahhoz, hogy ezt a még megmaradt látást ne zavarjuk meg, új módszerünkben a kígyók hőérzékelése vezetett minket a megoldáshoz. Ezek az állatok ugyanis képesek hőérzékelő szenzorukkal az emberi szemnek láthatatlan infravörös fényt is látni.”

Emellett egy úgynevezett bionikus szemüveget is igénybe vesznek, amely visszajelzést ad a felhasználó környezetében található dolgokról.

„A kamerája a normális szem számára látható világ képét átalakítja és infravörös képként a retinára vetíti. De még ez sem elég, mert túl gyenge lenne a jel ahhoz, hogy az agyunk érzékelje. Ezért nano, vagyis egészen aprócska méretű aranyrudacskákat is elhelyezünk a retinában, ezek szolgálnak antennaként.”

A világszinten egyedülálló technika a vakok nagyrészének tud majd segítséget nyújtani, Hiller szerint amíg épek a látóidegek, addig működőképes lehet a terápia. A vakon született-, illetve a megvakul embereknek is alapvetően alkalmasak az „újralátásra”, a látóideg-roncsolódás főleg a zöld hályogban szenvedő betegeknél áll fent. Rajtuk sajnos ez a módszer nem tud segíteni, de vannak már reményre okot adó kísérletek erre a problémára is.

Akiken azonban sikeresen elvégezték a kezelést, nem szorulnak rá további korrekcióra, a terápia végleges látás visszanyerést nyújthat.

„Korosztályonként eltérő mértékű lehet a siker, mert az agy fiatalabb korban jobban tud alkalmazkodni a terápiához. Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb tömegesen tudjuk visszaadni az emberek látását. Reményeink szerint jövőre Budapesten létrejöhet ez a kutatóközpont.”

(Forrás:a BLIKK/RIPOST)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- kettő = 0

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. január 22. péntek, Vince és Artúr napja van.
Az év 03. hete és 22. napja.
Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

1524. A pápa pénzzel segíti Magyarországot.VII. Kelemen Antonio de Burgio bárót pénzsegéllyel követül küldi Magyarországra.


1566. A reformátusok gyűlése Göncön, ahol 25kánon alkottatott.


Sárközi György: Esőcseppek
/1899. jan. 22. - 1945.márc.8. /

Eljön a nap, hogy többet nem leszek,
a könyvespolcon kis kötet leszek.
Mi életem volt: öröm, szenvedés,
sötét sorok örök csendjébe vész.

Néhanapján egy kéz értem kinyúl,
s zörgő lapjaimon váratlanul
fölsüt egy szó, mint másvilági hold,
s új életet kezd , ki fölém hajol."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 307
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com