Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Walden - Infinity

Hallgatók száma: 9

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Úton a befogadás felé
- 2020. február 4. 9:51 - 38 megtekintés

Az Európai Bizottság valamint az intézményi ellátásról a közösségi ellátásra való áttéréssel foglalkozó európai szakértői csoport, az EEG „Towards Inclusion” (magyarul: „Úton a befogadás felé”) címen tartott konferenciát január 16-án, Brüsszelben.

A konferencia apropója az volt, hogy az Európai Unió 10 éve kezdett egységesen és koordináltan fellépni az intézményi férőhelykiváltás ügyében. Az esemény célja tehát az elmúlt 10 évben elért eredmények értékelése volt. Czakó Tibor beszámolóját olvashatják.

A meghívott szakértők, intézményi ellátásról saját tapasztalattal rendelkező személyek, valamint az Európai Unió munkatársai, illetve magasrangú képviselői a következő kérdésekre kerestek válaszokat: Hogyan járult hozzá az EU az intézményi ellátásról a közösségi ellátásra való áttérés folyamatához? Milyen további lépésekre van szükség a következő 10 évben?

Vladimír Špidla, egykori uniós biztos, 2009-ben készített egy beszámolót, amelyben szakértői csoport volt segítéségre. A „Špidla-jelentés” néven ismertté vált dokumentum az intézményi ellátás problémáit és reformjának lehetőségeit fejtette ki. A munka nagy jelentőséggel bírt, hiszen ennek eredményeként elsőként születtek meg a témában konkrét ajánlások az Unió és a tagállamok számára. Ezzel megalapozták az egységes fellépést, az ehhez szükséges szakpolitikai intézkedéseket, valamint a formálisan is megalakuló szakértői csoport (EEG) létrejöttét.

Vladimír Špidla négy pontban foglalta össze javaslatait, amelyeket az elmúlt 10 évben folyamatosan hangoztatott, de még ma is relevánsak maradtak: 1. Tiszteletben kell tartani a szolgáltatások igénybe vevőinek emberi jogait; 2. Nem szabad több forrást invesztálni az intézményi struktúra fenntartásába; 3. Meg kell akadályozni, hogy újabb emberek kerüljenek intézetekbe; 4. Be kell zárni a jelenleg működő intézményeket és helyettük a helyi közösségekben, személyre szabott támogatást szükséges nyújtani az érintettek számára.

Ioannis Vardakastanis, az Európai Fogyatékosügyi Fórum (angolul: European Disability Forum, röviden: EDF) elnöke elmondta, hogy az intézményi férőhelykiváltás egy rendkívül fontos politikai téma. Az ebben a folyamatban tett lépések jól mutatják, hogyan viszonyulunk a társadalomból kirekesztett állampolgárokhoz. Hozzátette, hogy az elmúlt 10 évben fejlődést tapasztalhattunk meg, hiszen – legalábbis bizonyos országokban – kevesebb ember lakik intézményekben, a meglévő intézmények pedig valamivel jobb életkörülményeket biztosítanak. Viszont korántsem beszélhetünk fejlődésről, ha figyelembe vesszük, hogy az Unió területén jelenleg is egy millió ember lakik intézményekben, ennek a helyzetnek a megváltoztatására pedig sem erős stratégiai döntés, sem végleges határidő nem született az EU részéről.

Jan Šiška és Julie Beadle-Brown az intézményi ellátásról a közösségi ellátásra való áttérés folyamatát tanulmányozták 27 EU tagországban. A kutatásban hat különböző célcsoportot érintő ellátási formákat, azok változásait, illetve a folyamatot befolyásoló szakpolitikai intézkedéseket és terveket vizsgálták.  A célcsoportok a következők: (1) felnőtt, fogyatékossággal élő személyek; (2) felnőtt, mentális problémákkal élő személyek; (3) gyermekek (beleértve a fogyatékossággal élő gyermekeket), (4) kísérő nélkül érkező, vagy szüleiktől elválasztott bevándorló gyermekek; (5) hajléktalan személyek; (6) idősek.

A vizsgálat eredményeképpen kirajzolódik, hogy sok országban nagy valószínűséggel nem indulhatott volna el a kiváltás folyamata az uniós források nélkül. Szintén számos ország nem látja előre, hogyan folyatná a reformokat EU-s pénzeszközök nélkül. Több tagországban egy, adott uniós projektként tekintenek az intézményi férőhelykiváltásra, nem pedig átfogó tevékenységként. További nehézség, hogy számos államban a folyamatot leginkább külső elvárások hatására, nem pedig belső motiváció okán végzik.

A kutatás szerint Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol a kapcsolódó szakpolitikák léteznek ugyan, de nem elég határozottak, ugyanis hiányoznak belőlük az egyértelmű célok és ellenőrző mechanizmusok. A vizsgálat szerint Magyarországon az intézményekben élők számát figyelembe véve

 • a gyermekek intézményeit tekintve egyáltalán nem történt változás;
 • a fogyatékossággal élő gyermekeket érintően kevés változás figyelhető meg;
 • a fogyatékossággal élő felnőtteket érintően szintén nem figyelhető meg előrelépés;
 • míg a felnőtt, mentális problémákkal élő személyek között egyenesen növekedett az intézményi ellátást igénybe vevők száma az elmúlt években.

Az Európai Bizottság munkatársai, Adriana Sukova és Katarina Ivanković-Knežević arról beszéltek, hogy bár sok országban történt előrelépés a kiváltás ügyében – nagyrészt az EU támogatásával –, még nagyon sok munkára lesz szükség a továbbiakban is, amíg elérjük a kívánt eredményeket. Hozzátették, hogy ehhez az Unió intézményeinek, a tagországoknak, valamint az érintett célcsoportokat képviselő szervezeteknek szorosan együtt kell működniük, hiszen önmagában egyik szereplő sem lesz képes megfelelően végrehajtani ezt a hatalmas feladatot.

Helena Dalli, egyenlőségi portfólióért felelős uniós biztos elmondta, „sajnos sokan még mindig azt gondolják, hogy az intézetek biztonságos helyek. Azt gondolják, hogy ezek megvédik a gyermekeket és a fogyatékossággal élő embereket, különös tekintettel az értelmi fogyatékossággal élő személyekre. De ez egyszerűen nem igaz.”

Dalli a beszédében megerősítette, hogy 2021-től új Európai Fogyatékosságügyi Stratégia lép életbe. Hozzátette, „az uniós pénzalapokon keresztül, a következő programozási időszakban nagyobb esélyünk van biztosítani, hogy minden arra szánt cent az önálló életvitel támogatására menjen el”. A pénzügyi támogatásokat az európai szemeszter ajánlásaihoz fogják kötni. Biztosítani fogják, hogy az uniós források az Európai Unió Alapjogi Chartájával, valamint az ENSZ Egyezménnyel összhangban kerüljenek felhasználásra; illetve, hogy minden tagállamnak legyen stratégiája a társadalmi befogadás erősítésére és a szegénység csökkentésére, amely foglalkozik az önálló életvitelre történő áttéréssel is.

Az előadók között volt Elisabeta Moldovan, az Európai Önérvényesítő Platform (angolul: European Platform of Self-Advocates, röviden: EPSA) egyik vezetője is. Elisabeta élete első 25 évét Románia különböző intézményeiben töltötte. A kiköltözése utáni időszakra visszaemlékezve megerősítette, hogy a társadalomba történő visszailleszkedéshez elengedhetetlenek a személyes kapcsolatok, valamint a közösség támogatása. „Először féltem, nem bíztam a körülöttem lévőkben és nem hittem magamban. Sokat tanultam és fejlődtem a barátaim és mások segítségével, akik hittek bennem és támogattak engem” – mondta.

A hallgatóság soraiból felszólalók közül többen megjegyezték, hogy az Uniónak erőteljesebb fellépést szükséges tanúsítania azokkal az országokkal szemben, akik nem tartják be az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezményét. Az egyezményt az Unió is ratifikálta, így annak betartását nemcsak az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogaival foglalkozó Bizottságának, hanem az EU-nak is monitoroznia kellene.

Ugyanígy elhangzott, hogy erőteljesebb monitorozásra van szükség az önálló életvitel támogatására és az intézményi férőhelykiváltási programokra költött uniós pénzek esetében is. Számos ország fordít ugyanis még mindig jelentős EU-s forrásokat az intézményi struktúra fenntartására, ahelyett, hogy a helyi közösségekben adnák meg a megfelelő támogatást az érintett személyeknek. Előfordul több tagországban az is, hogy a nemzeti kormányok kiváltás néven új, kisebb lakhatási szolgáltatásokat hoznak ugyan létre, de arra kevés figyelmet fordítanak, hogy ezek a szolgáltatások valóban a társadalomba történő visszailleszkedést és az önálló életvitelt erősítsék.

Az konferenciát szervező szakértői csoport (EEG) az esemény alkalmából nyilatkozatot tett közzé, amelyben – egyebek mellett – a következők biztosítását kérik az Unió illetékeseitől:

 • A tagállamok ne költhessenek EU-s forrásokat intézményekre. Ehelyett ezeket család-, és közösségi alapú támogatásokra kell fordítani.
 • Az EU-s forrásokat érintő reformok tervezésénél tevékenyen vonják be az érintett célcsoportokat.
 • Az intézményi férőhelykiváltás más, kapcsolódó fejlesztésekkel együtt valósuljon meg, például a lakhatás, vagy az oktatás területén. (Forrás: ÉFOÉSZ.)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora
 • 10:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora
 • 22:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. április 6. hétfő, Vilmos, Biborka napja van.
Az év 15. hete és 97. napja.
Holnap Herman napja lesz.

1490. Hunyadi Mátyás király halála Bécsben. "Vetne bár Mátyás király évenként háromszoros adót reánk, örömest tűrnőnk, csak állna hatalmunkban őt visszahozni."- írta Bonfini.


1496. II. Ulászló tékozolja a közjövedelmeket. A pénzben szűkölködő király megengedte Thurzó János krakkói polgármesternek, ahol neki tetszik fémolvasztókat felállíthat és a nyert ezüstnek kiadásától a kincstár részére felmentette.


Hunyadi Mátyás
/ 1443. febr.24. - 1490. ápr. 6./

Királok kezett lél te hatalmas,
És nagy igyeknek diadalmas,
Néped kezett nagy bizodalmas:

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com