Vakokon segít az Alibaba új fejlesztése

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Egy olcsó műanyag kiegészítő segítségével egyszerűbbé válik az online vásárlás a látásproblémákkal küzdők számára.

Az okostelefonok, illetve az azokon futtatható funkciók már az elmúlt években is sokat javítottak a vakok életminőségén. A beszédfelismerő, értelmező és felolvasó alkalmazások könnyebbé és önállóbbá tették a mindennapjaikat. Most is folynak olyan programok, fejlesztések, amelyek fókuszában a direkt a látássérülteknek szánt, az igényeikre szabott applikációk, mobilos szolgáltatások állnak. Többek között, a világ egyik legnagyobb online kereskedő cége, az Alibaba is indított ilyen projekteket. Ennek már kézzelfogható eredménye is van, hiszen a vállalat bemutatott egy olyan speciális kiegészítőt, amely megkönnyíti a vakoknak, gyengén látóknak az alkalmazásaik használatát. Egy olcsó, mindössze egy dollárba, azaz 280 forintba kerülő műanyag lemezről van szó, amelyet az okostelefon képernyőjére kell felcuppantani a megfelelő helyre. Három “gomb” található rajta, amelyek mindegyike különféle funkciókat (pl. visszalépés, fizetés stb.) aktivál az egyes szoftvereken. A visszajelzések nagyon pozitívak, hiszen a tesztelők arról számoltak be, hogy ez az egyszerű, de nagyszerű megoldás sokkal kényelmesebbé és gyorsabbá tette számukra az online vásárlást. A tervek szerint 2019 elején a nagyközönség számára is elérhetővé teszik ezt a műanyag perifériát, és több olyan applikáció is megjelenik majd, amely támogatja ennek használatát.

(megjegyezzük, hogy Magyarországon Android-os telefonokra ilyen már évek óta elérhető a KFKI. RMKI. segítségével, megfelelő célszoftver használatával)

 

Forrás: ITcafé

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


nyolc * = 40

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..