Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Jason Donovan - Another Night

Hallgatók száma: 5

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

VEZETÉK NÉLKÜLI AGYI IMPLANTÁTUM ADHAT SZEMET A VAKOKNAK

- 2020. október 7. 21:11 - 56 megtekintés

Vadonatúj agyi implantátummal kapcsolatban végeznek vizsgálatokat ausztrál kutatók, amely lehetővé tenné, hogy korlátozottan, de visszaállítsák a vak emberek szeme világát.

A közeljövőben lehetővé válhat a vakok szeme világának visszaállítása? Ha nem is teljes mértékben, de korlátozottan erre lehetőség mutatkozik: ausztrál kutatók már végeznek klinikai vizsgálatokat egy agyi implantátummal kapcsolatban, mely képes látást adni a vakoknak.

A Melbourne-i Monash Egyetemen kifejlesztett Gennaris rendszer teljesen megkerüli a szemet és az agy látóközpontját célozza meg. Olvasd el: Mesterséges intelligencia alapú bőrönd segítheti a látássérültek utazását. Az érintett páciens egy kamerával ellátott szemüveget visel majd, amely a látottakat számítógépen keresztül táplálja az agy implantátumába. A vezeték nélküli implantátum az agy felszínén helyezkedik el és 172 különböző fényes folt generálására képes, ezeket láthatja az illető.

Az úgynevezett foszfének megfelelő előállításával lehetővé válhat, hogy a vak ember kezdetleges vizuális információkat lásson arról, mi van előtte. Mindez számos olyan állapotra hatással van, amelyek a szemet és a látóideget működésképtelenné teszik – vagyis, reményt ad azoknak, akiknek korábban azt mondták, soha többé nem fognak látni.

Az új implantátumok meglehetősen picik, mivel nem igényelnek vezetékeket, melyek a fejbőrön át nyúlnának – ez azt is jelenti, hogy hosszabb ideig a helyükön maradhatnak anélkül, hogy fertőzés miatt kellene aggódni.

Miközben a rendszert speciálisan arra fejlesztették ki, hogy visszaállítása a látást, ugyanez a technológia számos beteg esetében segítheti a paralízis (bénulás) leküzdését – azáltal, hogy megkerüli a sérült idegeket és a sérülést elszenvedett végtagokat közvetlenül az agyhoz köti. Olvasd el: Gondolatok mozgathatják a jövőben a protéziseket?  

A meglévő prototípus egy fejen viselhető eszközt tartalmaz, amely rendelkezik kamerával, látásfeldolgozó hardverrel és szoftverrel, vezeték nélküli adóval és magával az implantátummal – amely 9 × 9 milliméteres lapokból áll.

„Az ún. kortikális látásprotézisek célja a vizuális érzékelés helyreállítása azok számára, akik látásukat elvesztették – a módszer az, hogy elektromos stimulációt juttatnak a vizuális kéregbe, tehát az agy azon régiójába, mely vizuális információkat fogad, integrál és dolgoz fel” – mondta el Arthur Lowery, a technológia egyik fejlesztője.

Hozzátette: tervezésük vizuális mintát készít akár 172 fényfolt (foszfén) kombinációjából, amely információkat szolgáltat az ember számára, belső és külső környezetben történő navigáláshoz, s felismeri az emberek és a körülöttük lévő tárgyak jelenlétét.

A Gennaris rendszeren belüli technológiát már kipróbálták, juhokon, igencsak pozitív eredményekkel – ezekről a Journal of Neural Engineering szaklapban számoltak be.

A tanulmány keretében több mint 2700 órányi vizuális stimulációt szolgáltattak az állatoknak és mellékhatásokat nem tapasztaltak.

„A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a vezeték nélküli eszközökön keresztüli, hosszú távú stimuláció elérhető, mégpedig széleskörű szövetkárosodás kiváltása nélkül. Semmilyen, stimulációból eredő, látható viselkedési probléma vagy görcs nem volt tapasztalható” – tette hozzá a tanulmány vezető szerzője, Jeffrey Rosenfeld.

(Forrás:a Nice.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


4 - = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka napja van.
Az év 43. hete és 299. napja.
Holnap Dömötör napja lesz.

1956. Megalakul a Nagy Imre-kormány. Tagjai: a minisztertanács elnöke-helyettesei: Apró Antal, Bognár József, Erdei Ferenc; államminiszter: Tildy Zoltán)


Csukás István: Dalocska

Csengő szól: gingalló,
röppenj már, pillangó!
Pillangó messze jár,
volt-nincs nyár, vége már.

Züm-züm-züm, zúg a szél,
táncol a falevél,
züm-züm-züm, ez a szél!
Egy reggel itt a tél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com