Zseniális okossétabotot tervezett egy vak mérnök

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Ki mondta, hogy az okoseszközök nem könnyíthetik meg a fogyatékkal élők mindennapjait? Egy török látássérült mérnök megtervezte a sétabotok csúcsát.

Okossétabot ma már nem sci-fi. Egy török, vak mérnök feltalálta az eszközt, írja a My Modern Met. A Braille-írásos okosóra után a látássérültek egy másik hétköznapi problémára, a navigációra lelhetnek megoldást egy forradalmi sétabotban. Kursat Ceylan, a Young Guru Academy török vezérigazgatója és társalapítója tervezte az eszközt. És vakságából adódóan ő maga is rászorul annak használatára. A WeWalk beszédfelismeréssel, beépített hangszórókkal és tengernyi szenzorral van ellátva. A technológiai felszereltségnek köszönhetően a bot beépített Google Maps és GPS-navigációra képes. Továbbá Bluetooth is került bele, tehát más okoseszközökkel is összepárosítható. A szenzorok a legapróbb akadályokat is érzékelik és rezgőmotorral jelzik a felhasználónak. Még a pálca fogantyújához is került érzékelő, hogy a mellvonal feletti akadályok is észlelhetők legyenek. “Manapság a legtöbbet repülő autókról beszélgetünk. Ilyenkor elfelejtjük, hogy ezek az emberek [vakok és látássérültek] csak egy egyszerű bottal tudnak közlekedni” – nyilatkozta a CNN-nek Ceylan. (Forrás: contextus.hu/My Modern Met)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


* 7 = ötven hat

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..