Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Mindentudás Egyeteme -

Hallgatók száma: 5

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Az MVGYOSZ és a készülõ polgári törv&eacut
- 2008. október 16. 19:13 - 309 megtekintés

Ha a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségén (MVGYOSZ) múlik, valószínűleg a látássérültek szempontjainak megjelenése nélkül születik meg a jelenleg a Parlament előtt tárgyalásban lévő új polgári törvénykönyv (PTK). A legutóbbi,  mintegy 50 éve hatályos jelenlegi kódex talán a legfontosabb a teljes joganyagban, hiszen  az élet majd minden területére hatással van.
Az új PTK megalkotását okvetlenül ki kellene használni a vakok számára életszerűbb jogi környezet kialakítására, – véli Dr. Simon Gergely fiatal jogász, az MVGYOSZ küldöttközgyűlésének tagja -, hiszen számos nagyon súlyos hátrány éri a látássérülteket pl. az aláírást igénylő jogügyleteknél, s nem valószínű, hogy egyhamar új polgári törvénykönyv születik, ha egyszer a jelenleg zajló jogalkotási folyamat lezárul. Dr. Simon ez év májusi felvetése a lehetséges érdekképviseleti tevékenységgel kapcsolatban azonban úgy tűnik, “lepattant” az MVGYOSZ vezetéséről.

Pedig a fiatal jogász terjedelmes tanulmányban fésülte végig a jelenleg az országgyűlés előtt tárgyalásban lévő, a PTK majdani szövegét tartalmazó javaslatot. Dolgozatát elküldte az MVGYOSZ egyik elnökségi tagjához, Dr. Nagy Sándorhoz is. Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ jogi ügyekkel megbízott alelnöke elmondta, saját jogász ismerősei között “megfuttatta” Dr. Simon javaslatát, érdemi választ azonban csak Dr. Kiss B. István ügyvédtől kapott. Az alelnök a május óta húzódó ügyről úgy nyilatkozott: még nem adja föl. ha időt tud rászánni, újra áttanulmányozza a minisztérium honlapján a tervezetet és újfent kísérletet tesz a látássérültek véleményének konszenzusos kialakítására. Dr. Nagy Sándor egyéb érdekképviseleti tevékenységről, a saját vagy az MVGYOSZ lobbizásáról a vakok szempontjainak a törvény szövegébe illesztéséről nem tájékoztatott. Vagyis úgy tűnik, ha az alelnök adhocnak tűnő módon megvalósított egyeztetése nem hoz semmilyen konszenzust, az évente mintegy 200 millió forint költségvetési soron odaítélt közpénzt s hozzá még nagyjából 100 millió forint pályázati és más forrásból származó pénzt, adományt elköltő érdekképviseleti szerv nem hallatja hangját az ügyben. A jogász tehát “csak” mezei állampolgárként tudta hallatni hangját az illetékes minisztérium e célt szolgáló on-line fórumán. Pedig Dr. Simon információi szerint az értelmileg akadályozottak lobbistái nagyon is hatékonyan szóltak bele a cselekvőképességgel foglalkozó passzusok megformálásába. Dr. Simon Gergely véleménye szerint a minisztérium honlapján ez év tavaszán olvasható tervezet nem hogy javítana, de rontana a látássérültek helyzetén. Ennek alapján a látássérült embernek minden a jogszabály szerint kötelezően írásban megkötendő jogügyletnél közokiratba kellene foglalnia a megállapodást, s költséges közjegyzői közreműködéssel lenne kénytelen aláírását hitelesíttetni. Ehhez a jelenlegi hatályos PTK szerint bizonyos esetekben két jelenlévő tanú is elég – mondta Dr. Simon Gergely. A jogász szerint óriási hiba lenne az elektronikus aláírásban rejlő lehetőségeket nem kihasználni, hiszen a látássérültek ma már használhatnak számítógépet, csakhogy az elektronikus dokumentumok nem minden esetben hozzáférhetőek számukra. Újabb javításra szolgáló téma a pénz kezelhetősége, s Dr. Simon szerint lehetne esélye valamiféle pozitív fejlemény elérésének a papírpénz használhatóságával kapcsolatban. A jogász úgy véli, mivel a látássérült ember számára is könnyebbséget jelenthetnek az elektronikusan használható banki szolgáltatások, – tekintettel például a pénzkezelés jelenlegi nehézségeire is – az elektronikus bankolás akadálymentesítését szintén meg lehetne próbálni belefoglalni a készülő kódexbe. A Dr. Simon Gergely által írt tanulmány itt olvasható. T. Péter

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 6 = ötven négy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. május 29. péntek, Magdolna napja van.
Az év 22. hete és 150. napja.
Holnap Janka, Zsanett napja lesz.

1453. II. Mohamed szultán Konstantinápolyt rémisztő kegyetlenségek között elfoglalta. E székváros vesztét hazánk is megérezte.


1465. II. Pál pápa felhatalmazza Vitéz János esztergomi érseket és Janus Pannonius pécsi püspököt, hogy Mátyás király kívánságának megfelelően stúdium generálét (egyetemet) létesítsenek Magyarországon.

Juhász Gyula: Egy régi nőnek

A múltak májusába
Eljössz-e még velem?
A múltak májusába,
Mely csupa szerelem.

Az én holt ifjúságom
A legszebbik halott,
Az én holt ifjúságom
Vígan föltámad ott!

Az én tűnt édenkertem
Csupán neked terem.
Az én tűnt édenkertem
Az első szerelem.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com