Jaws bemutató közvetítése

Beküldve ide: Látássérültek | 0

A vakemberek beszélőrendszer segítségével tudják használni a számítógépet. Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány egy újabb változatát honosította az egyik legelterjedtebb képernyőolvasónak, így az újabb szoftvereket is tudják használni – pl. a látó emberek számára természetesen használatos Firefox böngészőt is. Szerdán késő délután ezt a magyarított szoftvert mutatja be az alapítvány.

Az Informatika a látássérültekért alapítvány által disztributolt és honosított szoftver a hazai látássérültek számítástechnikai kulturájában naggy mérföldkőnek számít, hiszen a kezdeti műhelymunkákban történt szoftveres átvakargatások után ma már legálisan és viszonylag naprakészen használhatják a magyar vakok is a Windows oprendszert. A jaws képernyőolvasó (job access with speech=jaws=száj) igen drága mulatság a 15000 Ft-os vaksegélyhez képest. Az Informatika a látássérültekért Alapítvány folyamatosan keresi a forrásokat/támogatásokat és rendszeresen tud támogatást adni a hazai látássérült diákoknak, dolgozó embereknek, így olcsóbban, avagy támogatásként többen is hozzájuthatnak a program egy-egy licenszéhez azok, akik munkájuk, életvitelük során rendszeresen használnak számítógépet. Az új verzióra elég régen vártunk, hiszen már jó előre beharangozták: az új változat már jóval több funkcióval rendelkezik. Ez a magyarított verziónál már igen csak ráfért a hazai “vakvilágra”, hiszen az utolsó honosított verzió a 6.20-as volt, aztán nagy csönd és most a 9-es sorozattal rukkolt elő az alapítvány. Úgyhogy 2009. január 7-én 17:30-tól lesz mit bemutatnia Herczeg Lajosnak, a projekt egyik fő munkatársának. Az érdeklődők nagy száma miatt a bemutató helyszíne egy nappal a rendezvény előtt meg is változott:az új helyszín a Vakok Állami Intézetének kultúrterme (cím: 1146 Budapest, Hermina út 21.), ide várunk minden érdeklődőt. Az időpont változatlan, a klub 2009. Január 7.-én szerdán, délután 17:30 – 20:30 között kerül megrendezésre. Az elmúlt napokban elterjedt a hír, miszerint az előadást élőben közvetíti a Hobby rádió. Ez sajnos az új helyszínen technikai okokból nem lesz megoldható. Az alapítvány ennek ellenére szeretné minden látássérült érdeklődő számára elérhetővé tenni az előadás hanganyagát. A bemutatóról hangfelvétel készül, melynek szerkesztett változata néhány napon belül letölthető lesz az alapítvány honlapjáról, ill. műsorrendünkbe illesztve is hallgatható lesz – részletek később.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


* kilenc = 54

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..