Jeges Tenger jégtakaró nélkül?

Beküldve ide: Egyéb | 0

Harminc éven belül elvesztheti jégtakaróját a Jeges Tenger

A globális felmelegedés gyorsabb, mint ahogy a klímakutatók korábban jósolták – derül ki a WWF hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából. Európa egy részén több lesz majd az éves csapadék mennyisége is, ami növeli az árvizek és az ebből eredő gazdasági károk veszélyét.

A Brit-szigetek és az Északi-tenger felett várhatóan több és erősebb szélsőséges ciklon fog kialakulni, ami miatt Nyugat- és Közép-Európában egyre több lesz a szélvihar és az általuk okozott kár. A svájci Alpok gleccsereinek olvadása tovább folytatódik, ami miatt pedig csökken az itt épült vízerőművek energia-előállítása. A világ tengerei a század végére több mint egy métert emelkedhetnek, ami duplája az IPCC tavalyi előrejelzésének.

Megoldás?

Ha az EU a jövő évi koppenhágai ENSZ-csúcson vezető szerepet akar vállalni egy erős, a klímaváltozást kezelő nemzetközi megállapodás kidolgozásában, amely 2012 után felváltja a kiotói jegyzőkönyvet, nem szabad kivonnia magát a felelősség alól, és valódi kibocsátáscsökkenés mellett kell elköteleznie magát.

2020-ig végrehajtandó, 30 százalékos kibocsátáscsökkentését elsősorban a határain belül érje el, ne pedig EU-n kívüli kibocsátáscsökkentő beruházásokkal. Az EU-nak továbbá támogatnia kell a fejlődő országokat, hogy ők is csökkenthessék kibocsátásukat, és alkalmazkodni tudjanak a már elkerülhetetlen változásokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


9 + = tíz

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..