Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Cindy Lauper - Time after time

Hallgatók száma: 9

Kántor Kristóf fejen hordható eszközzel a vakoknak és a gyengénlátóknak adna új esélyt.

- 2020. június 27. 19:52 - 138 megtekintés

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrije ebben az esztendőben egy híján száz pályázat közül választott ki tíz díjazott projektet, emellett tizenegy témát kiemelt dicséretben részesített.

A verseny fővédnöke dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, a zsűri elnöke pedig dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora volt.

Biztonságot nyújt

Harmadik díjban részesült a demecseri Kántor Kristóf „H.O.R.U.S.” elnevezésű pályázatával.

A HORUS „megfejtése”: Hallás Orientált Rekogníció Utáni Segítő. A találmányom egy olyan fejpántszerű eszköz, ami segítséget nyújt a vakok és gyengénlátók számára a tárgyak felismerésében és a tájékozódásban.

 A fejpántban helyet kapnak szenzorok, amelyek jelzik a környező objektumok közelségét. Amennyiben egy akadály olyan közelségbe kerül, ami már veszélyes lehet a felhasználóra nézve, akkor az eszköz jelzi ezt a felhasználónak. Ezenkívül helyet kap még rajta egy kamera, ami képi adatot továbbít a feldolgozóegységnek, az pedig mély neurális hálózatok segítségével feldolgozza, hogy milyen objektumok láthatóak a kameraképen. A felismert objektumok neveit hang formájában továbbítja a felhasználónak. Az eszköz lényege, hogy minél biztonságosabbá tegye a vakok és gyengénlátók mindennapjait.

– Lassan két éve foglalkozok innovációs projektekkel. De már korábban is érdekelt a gondolat: vajon hogyan lehetne segíteni másokon? Mindenképpen társadalmilag hasznos területen szerettem volna alkotni, ezért esett a választásom a vakságra – fejtegette Kristóf, aki a Demecseri Oktatási Centrumba jár, a fő érdeklődési területe az informatika.

Többletpontok

– A HORUS elkészítése sok munkával járt. Mivel a projektet egyedül fejlesztettem, önállóan kellett megtanulnom mindent, ami szükséges volt ahhoz, hogy létre tudjak hozni egy működőképes prototípust – kezdve a 3D modell megtervezésétől a programozáson át egészen az elektronikáig.

Kristóf szerint a Magyar Innovációs Szövetség által hirdetett tehetségkutató vetélkedés minden kétséget kizárólag a legrangosabb hazai ifjúsági innovációs verseny.

– A nyertesek számos díjban részesülnek. Például van lehetőség részt venni külföldi versenyeken és kiállításokon, ezenfelül felvételi többletpontokkal és pénzjutalommal is jár. Tiszta szívvel tudom ajánlani a versenyt bárkinek, aki ki szeretné próbálni magát ebben a közegben. Reménykedtem benne, hogy dobogós helyezést sikerül elérnem, mégis meglepődtem, amikor értesítettek az eredményről.

Mivel kilencvenkilencen pályáztak, kicsi volt az esély, de szerencsére sikerült elnyernem a zsűri tetszését. A környezetemet is sikerült meglepnem. Olyannyira, hogy Demecser polgármestere, Rátkai Sándor is személyesen gratulált nekem, ami nagyon jólesett. Azt mondta, hogy öregbítettem a város hírnevét. Szeretném, ha a HORUS a jövőben minél több vak és látássérült ember életét tudná könnyebbé tenni.

Működőképes modell

Az Ericsson Magyarország Kft. által felajánlott első díjban Ecsedi Boglárka részesült. A „Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával – mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben” című pályázatának eredménye egy működő algoritmus, amely az eddigieknél 11 százalékkal pontosabban detektálja a veszélyes tengeri vagy óceáni visszaáramlásokat.

A Valor Hungariae is felajánlott egy első díjat, amit Rózsavölgyi Mátyás érdemelt ki a „Távirányítható Marsjáró készítése” című pályázatával. Az eredeti Marsjárók mintájára készült működőképes modell a dokumentáltságával alkalmassá teszi a projektet arra, hogy felhasználják az oktatásban az ilyen irányú érdeklődés felkeltésére.

A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját, illetve egy másik első díjat Gál Emese kapta a Bronchus Protect című pályázatával. A projekt eredménye egy rendkívül felhasználóbarát, a levegő minőségét monitorizáló alkalmazás, melynek segítségével online, interaktív módon elérhetőek a mért paraméterek és prevenciós javaslatok a krónikus betegséggel élők és egyéb, a szennyezett levegőre tudatosan figyelő emberek számára.

(Forrás:a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc - = 0

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 9:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 13:00: Szemfüles - A Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesületének műsora
 • 14:00: VGYKE hírmondó - A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének műsora - Miks Csaba műsorvezetésében
 • 15:00: Teremtés koronái - csak arról, ami a férfiakat érdekli
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 20:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 21:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 22:00: Szivárvány - magazin műsor vendégekkel és sok érdekes témával

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. november 27. péntek, Virgil napja van.
Ma van a(z) A Nobel-díj alapításának napja, Véradók napja.
Az év 48. hete és 332. napja.
Holnap Stefánia napja lesz.

1842. Gróf Széchenyi István elnöki beszéde a Magyar Tudományos Akadémia ünnepélyes közgyűlésén. A magyar nyelv terjesztésében túlhajtást lobbantott az ellenzék szemére. " A magyarság itt-ott erővel tolta be magát, némely gyűléseken minden egyéb nyel kiküszöböltetett, e kérdés körül izolálva leli magát. "


1904. Első előadását tartotta Budapesten a Thália Társaság színtársulata. A társaság célja a modern drámairodalom és konvencióktól megszabadított színjátszás megismertetése.


Pilinszky János
/ 1921. nov. 25. - 1981. máj. 27. /

Tilos csillagon születtem

Én tiltott csillagon születtem,
a partra űzve ballagok,
az égi semmi habja elkap,
játszik velem és visszadob.

Nem is tudom, miért vezeklek?
Itt minden szisszenő talány,
ne fusson el, ki lenn a parton,
e süppedt parton rámtalál.

S ne félj te sem, ne fuss előlem,
inkább csitítsd a szenvedést,
csukott szemmel szoríts magadhoz,
szoríts merészen, mint a kést.

Légy vakmerő, ítélj tiédnek,
mint holtak lenn az éjszakát,
vállad segítse gyönge vállam,
magam már nem bírom tovább!

Én nem kívántam megszületni,
a semmi szült és szoptatott,
szeress sötéten és kegyetlen,
mint halottját az elhagyott.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 307
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com