Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
zámbo jimmy - nagy út vár rám

Hallgatók száma: 5

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Kántor Kristóf fejen hordható eszközzel a vakoknak és a gyengénlátóknak adna új esélyt.
- 2020. június 27. 19:52 - 31 megtekintés

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrije ebben az esztendőben egy híján száz pályázat közül választott ki tíz díjazott projektet, emellett tizenegy témát kiemelt dicséretben részesített.

A verseny fővédnöke dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, a zsűri elnöke pedig dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora volt.

Biztonságot nyújt

Harmadik díjban részesült a demecseri Kántor Kristóf „H.O.R.U.S.” elnevezésű pályázatával.

A HORUS „megfejtése”: Hallás Orientált Rekogníció Utáni Segítő. A találmányom egy olyan fejpántszerű eszköz, ami segítséget nyújt a vakok és gyengénlátók számára a tárgyak felismerésében és a tájékozódásban.

 A fejpántban helyet kapnak szenzorok, amelyek jelzik a környező objektumok közelségét. Amennyiben egy akadály olyan közelségbe kerül, ami már veszélyes lehet a felhasználóra nézve, akkor az eszköz jelzi ezt a felhasználónak. Ezenkívül helyet kap még rajta egy kamera, ami képi adatot továbbít a feldolgozóegységnek, az pedig mély neurális hálózatok segítségével feldolgozza, hogy milyen objektumok láthatóak a kameraképen. A felismert objektumok neveit hang formájában továbbítja a felhasználónak. Az eszköz lényege, hogy minél biztonságosabbá tegye a vakok és gyengénlátók mindennapjait.

– Lassan két éve foglalkozok innovációs projektekkel. De már korábban is érdekelt a gondolat: vajon hogyan lehetne segíteni másokon? Mindenképpen társadalmilag hasznos területen szerettem volna alkotni, ezért esett a választásom a vakságra – fejtegette Kristóf, aki a Demecseri Oktatási Centrumba jár, a fő érdeklődési területe az informatika.

Többletpontok

– A HORUS elkészítése sok munkával járt. Mivel a projektet egyedül fejlesztettem, önállóan kellett megtanulnom mindent, ami szükséges volt ahhoz, hogy létre tudjak hozni egy működőképes prototípust – kezdve a 3D modell megtervezésétől a programozáson át egészen az elektronikáig.

Kristóf szerint a Magyar Innovációs Szövetség által hirdetett tehetségkutató vetélkedés minden kétséget kizárólag a legrangosabb hazai ifjúsági innovációs verseny.

– A nyertesek számos díjban részesülnek. Például van lehetőség részt venni külföldi versenyeken és kiállításokon, ezenfelül felvételi többletpontokkal és pénzjutalommal is jár. Tiszta szívvel tudom ajánlani a versenyt bárkinek, aki ki szeretné próbálni magát ebben a közegben. Reménykedtem benne, hogy dobogós helyezést sikerül elérnem, mégis meglepődtem, amikor értesítettek az eredményről.

Mivel kilencvenkilencen pályáztak, kicsi volt az esély, de szerencsére sikerült elnyernem a zsűri tetszését. A környezetemet is sikerült meglepnem. Olyannyira, hogy Demecser polgármestere, Rátkai Sándor is személyesen gratulált nekem, ami nagyon jólesett. Azt mondta, hogy öregbítettem a város hírnevét. Szeretném, ha a HORUS a jövőben minél több vak és látássérült ember életét tudná könnyebbé tenni.

Működőképes modell

Az Ericsson Magyarország Kft. által felajánlott első díjban Ecsedi Boglárka részesült. A „Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával – mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben” című pályázatának eredménye egy működő algoritmus, amely az eddigieknél 11 százalékkal pontosabban detektálja a veszélyes tengeri vagy óceáni visszaáramlásokat.

A Valor Hungariae is felajánlott egy első díjat, amit Rózsavölgyi Mátyás érdemelt ki a „Távirányítható Marsjáró készítése” című pályázatával. Az eredeti Marsjárók mintájára készült működőképes modell a dokumentáltságával alkalmassá teszi a projektet arra, hogy felhasználják az oktatásban az ilyen irányú érdeklődés felkeltésére.

A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját, illetve egy másik első díjat Gál Emese kapta a Bronchus Protect című pályázatával. A projekt eredménye egy rendkívül felhasználóbarát, a levegő minőségét monitorizáló alkalmazás, melynek segítségével online, interaktív módon elérhetőek a mért paraméterek és prevenciós javaslatok a krónikus betegséggel élők és egyéb, a szennyezett levegőre tudatosan figyelő emberek számára.

(Forrás:a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- kettő = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. július 5. vasárnap, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com