Máté, a repülőtéren visszatartott látássérült fiú: „Mihez kezdtem volna a kutyám nélkül?”

Beküldve ide: Belföldi hír, Lapszemle, Látássérültek | 0

Nem engedték felszállni a Wizz Air hétfő reggeli, Londonba tartó járatára Móricz Mátét (19) és vakvezető kutyáját, Fülöpöt annak ellenére, hogy az állat minden egészségi papírja rendben volt – közölte a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, ahol kiképezték … Folytatás

Nem engedték felszállni a Wizz Air hétfő reggeli, Londonba tartó járatára Móricz Mátét (19) és vakvezető kutyáját, Fülöpöt annak ellenére, hogy az állat minden egészségi papírja rendben volt – közölte a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, ahol kiképezték a négylábút.

– Két hónapja foglaltuk le az utat – kezdte Máté. – Akkor jeleztem, hogy segítőkutyával utaznék. A repülés előtt 72 órával sikerült elérnem az ügyfélszolgálatot, ahol közölték, hogy lefoglalták a helyünket, és várnak minket szeretet-tel – kezdte Máté. – A szabály szerint a vakvezető kutyának az első sorban ülő gazdi előtt kell a földön feküdnie. Reggel azonban kiderült, hogy mégsem foglalták le a széket – tette hozzá a fiú.

– Felszállás előtt elkérték az összes iratomat, közte Fülöp útlevelét, igazolványát és oltási könyvét is, amit ilyenkor kötelező magamnál tartanom. Ezekkel minden rendben is volt, azonban közölték: hiányzik egy formanyomtatvány, amit a Wizz Air weboldaláról kellett volna letöltenünk. Ám a helyszínen gyorsan kiderült, hogy az oldalon nem található ilyesmi – mesélte Máté, aki tegnap még mindig a történtek hatása alatt volt. – Nem értettem az egészet és azt sem, mit gondoltak, mihez kezdtem volna a kutyám nélkül. Mint mondta, előzetesen minden papírt elküldött, sőt még arra is megkérte az illetékeseket, hogy szóljanak a londoni reptérnek az érkezésükről, hiszen ha valami nincs rendben, Fülöpöt 4 hónapra karanténba helyezik.

Mátéék órákig vesztegeltek a reptéren, mire a légitársaság tisztázta a helyzetet és egy másik gépre felengedték a látássérült fiút és négylábú segítőiét.

– Az Egyesült Királyságban az Európai Unió más országaihoz képest szigorúbbak a rendelkezések, amelyek az állatok behozatalát szabályozzák. Budapesti földi kiszolgáló partnerünk a kísérőkutya minden engedélyét és szükséges papírját alaposan megvizsgálta, nehogy egy esetlegesen hiányzó irat miatt visszafordítsák a látássérült utast és a kísérőkutyáját Londonból. Az iratok átvizsgálása a tervezettnél tovább tartott, így utasunk sajnos nem tudott elrepülni az eredetileg tervezett reggeli járattal – állt a Wizz Air közleményében.

(Blikk, 2019.02.06.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hét * = 56

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..