Meddig várjunk az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésére?

Beküldve ide: Értelmi sérültek | 0

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének Közleménye szerint ennyi volt a türelemből!

A fogyatékossággal élő emberek évtizedeket vártak az autonómiájukat tiszteletben tartó új szabályok megszületésére, azok hatálybalépésére már nem akarnak tovább várni. 2010 májusától 80.000-en kaphatják vissza jogaikat, ha az Országgyűlés újra megszavazza az új Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt.
Az Országgyűlés 2009. december 14-én fogadta el a Ptké.-t törvényt valamint a Kódex Második Könyvének 2010. május 1-i hatálybalépéshez szükséges további 4 egyéb törvényjavaslatot.A Ptk. Második Könyvében található cselekvőképességi szabályok hatálybalépésével nemcsak új, az emberi méltóságot tiszteletben tartó jogintézmények bevezetése válik lehetővé, hanem eltörlésre kerülhet számos, emberi jogi megfontolásokból is elfogadhatatlan jogkorlátozást előíró szabály is.
E jogbővítő rendelkezések mielőbbi alkalmazásának fontosságára hívta fel a figyelmet 17 fogyatékosügyi szervezet Az új Polgári Törvénykönyv fogyatékossággal élő emberek méltóságát biztosító cselekvőképességi szabályainak támogatásáról című, Sólyom László Köztársasági Elnök Úrnak címzett nyílt levelében is. (Népszabadság 2009. december 12.)
Az Elnök Úr, a törvényeket az Országgyűlés számára megfontolásra visszaküldő, december 22-i levelében maga is a Ptk. üdvözlendő újításai között említi a cselekvőképesség szabályozásának új alapokra helyezését.
Értelmi fogyatékos emberek generációi élték már le úgy az életüket, hogy semmilyen beleszólásuk nem volt saját sorsuk alakulásába. Többségük ma sem választhatja meg szabadon, hogy hol, kivel és milyen körülmények között él, nem köthet házasságot, nem rendelkezhet vagyonával, nincs választójoga. Az emberi méltóságot súlyosan sértő állapotok felszámolásáért mindannyian – legyünk bár szülők, segítők, érdekvédők, szakemberek, ügyvédek, bírák, – felelősek vagyunk. Az új szabályok bevezetésének elhalasztása akár további egy évtizedre is konzerválhatja a jelenlegi jogokat csorbító állapotot ezért meggyőződésünk, hogy a nemzetközi normáknak is megfelelő, a szereplők partneri együttműködésén alapuló cselekvőképességi szabályok 2010. május 1-én történő hatálybalépését valamennyi országgyűlési képviselőnek támogatnia kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 * három =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..