Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Jazzklub - Zsuffa Péter műsora

Hallgatók száma: 5

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Postai szolgálat – „Taxis Ferenc” császárok küldeményeit továbbította
- 2020. január 11. 8:13 - 91 megtekintés

Köztudott tény, hogy a birodalmak felépítéséhez, de főleg fenntartásához a nyers erőn kívül információk és azok hatékony továbbítása is szükséges. Nem véletlen, hogy az ó kor minden nagy birodalmában működött valamiféle futár- vagy posta-szolgálat, és Nagy Károly is létrehozott valami hasonlót. Ez a rendszer azonban birodalmával együtt elenyészett, a középkorban pedig küldöncök hozták-vitték a fontos […]

Köztudott tény, hogy a birodalmak felépítéséhez, de főleg fenntartásához a nyers erőn kívül információk és azok hatékony továbbítása is szükséges. Nem véletlen, hogy az óPostai szolgálat

kor minden nagy birodalmában működött valamiféle futár- vagy posta-szolgálat, és Nagy Károly is létrehozott valami hasonlót. Ez a rendszer azonban birodalmával együtt elenyészett, a középkorban pedig küldöncök hozták-vitték a fontos emberek leveleit, akinek pedig ilyesmire nem volt módja, az jobb híján utazó barátokra, kereskedőkre vagy vándorokra bízta üzenetei továbbítását. Nagy gondot jelentett mindez a 16. század elején hatalmukat fél Európára kiterjesztő Habsburg uralkodóknak.

III. Frigyes volt az első, aki itáliai hadjárata idején bízott meg egy Ruggero de Tassis nevű férfiút azzal, hogy létesítsen rendszeres futárkapcsolatot Észak-Itália és az osztrák tartományok között. Frigyes fiának, I. Miksa császárnak az egész kontinensre kiterjedő diplomáciai játszmájához még inkább szüksége volt megbízható postaszolgálatra. Amikor tehát a Tassis família egy másik tagja, a magyar névváltozatban „Taxis Ferencként” is ismeretes Francisco de Tassis azzal az ajánlattal fordult hozzá, hogy az üzemeltetés jövő-beli hasznáért cserébe rendszeres postaszolgálatot állít fel Ausztria és Németalföld, illetve a francia királyi udvar érintésével Spanyolország között, a császár kapott az ajánlaton. 515 évvel ezelőtt, 1505. január 18-án keltezték azt az iratot, amely megadja a császári felhatalmazást Tassisnak, hogy hozzáfogjon a hálózat kiépítéséhez. A dokumentum érdekessége, hogy a küldemények leszállításának vállalt idejét is feltüntetik rajta, ezek szerint Innsbruckból Brüsszelbe öt és fél nap alatt, onnan Párizsba további 44 óra alatt, Brüsszelből Toledóba pedig 15 nap alatt legkésőbb meg kellett érkezniük a küldeményeknek (télen valamivel hosszabb volt a szerződésben vállalt határidő, pár évvel később viszont már gyorsult a menetrend).Francisco de Tassis ezzel tulajdonképpen lerakta a kontinens első, ország – határokon átívelő, modernnek nevezhető postaszolgálatának alapjait, amely aztán Császári Birodalmi Posta néven évszázadokon át létezett. Miksa és utódai kellőképpen honorálták is a család szolgálatait címek és birtokok adományozásával. A később a Thurn und Taxisnevet felvevő família egészen a hercegi rangig emelkedett, és ma is Németország, sőt Európa egyik legvagyonosabb és legelőkelőbb családjai közé tartozik.
(megjelent: BBC History – 2020. január)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hat * 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella napja van.
Ma van a(z) Nemdohányzó világnap.
Az év 22. hete és 152. napja.
Holnap Tünde napja lesz.

1440. Erzsébet, özvegy királyné, csecsemő fia koronázása után, a bölcsőbe csomagolt koronával Győrbe vonult.


1943. Könyvnapok kezdete Budapesten. Megjelent 80 könyv, valamennyi magyar szerző műve. Köztük: Babits Mihály: Az európai irodalom története, Bartók Béla-Kodály Zoltán: Erdélyi és magyar népdalok c. könyve.


Lesznai Anna: Elviharzott május

"...Május, be jó, hogy elmúlsz!
Gyötrelmes ünneped
Öröklétszomjazó,
Száguldó pillanat.

Most tisztább lesz a menny,
Sötétebb lesz a lomb
Lassúbb a szívverés,
Az árnyas fák alatt..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com