Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Sramlikings - Lesz ott minden

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Segítséggel teljes életet élhetnek

- 2020. augusztus 3. 19:20 - 61 megtekintés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyon alacsony azon siketek száma, akik jelnyelvet használnak.

A koronavírus-járvány sokunk életét megnehezítette, de míg a legtöbbünknek a veszélyhelyzet elmúltával csupán kellemetlen tényező a maszkviselés, addig a siketek és nagyothallók számára komoly kommunikációs gátat jelent. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a hallássérültek teljes életet élhessenek – munkájukról és a hallássérültek mindennapjairól Demeter-Szabó Ildikó jelnyelvi tolmáccsal beszélgetett, aki elmondta, két jelnyelvi tolmács dolgozik a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének megyei szervezeténél (Sinosz).

Kevesen használnak jelnyelvet

A megyében nagyon alacsony azon siketek száma, akik jelnyelvet használnak, de a tolmácsok a nagyothallóknak is segítséget nyújtanak. A jelnyelvi szolgáltatást évente 120 órában vehetik igénybe ingyenesen a siketek és nagyothallók, melyet az állam finanszíroz. A középfokú és felsőoktatásban tanulóknak egy rendkívüli órakeret is rendelkezésére áll a 120 órán felül, melyhez mindössze egy iskolalátogatási igazolásra van szükség – árulta el a szakember.

– Országosan nagy segítség a Kontakt jelnyelvi szolgáltatás, mely hasonlít a videókonferencia-hívásokhoz. Egyszerű regisztrációval egy alkalmazáson keresztül, ingyenesen hozzáférhető a siketek és nagyothallók számára. Az app okostelefonra és tabletre letölthető, így ügyintézésekhez is magával viheti az ügyfél. Három-négy tolmács reggel 8 és este 8 között várja a kliensek hívásait. A háziorvoshoz például úgy foglalhatnak időpontot, hogy a tolmács az alkalmazáson keresztül megkapja az orvos számát, közben videóképen a hallássérülttel tartja a kapcsolatot, telefonon pedig az orvossal, így a mi hangunkon „szólal meg” az ügyfél – ismertette a szolgáltatás működését Demeter-Szabó Ildikó, majd elmondta, a rendszernek még vannak nehézségei, hiszen az adatvédelmi törvény gyakran gátat szab az ügyintézésnek, de folyamatosan dolgoznak a megoldáson.

Márföldi Kitti háromévesen tudta meg, hogy baj van a hallásával. Az életvidám lány elmondása alapján munkájában általában nem jelent hátrányt, hogy hallássérült, de vannak olyan ügyfelek, akik nagyon halkan beszélnek, és segítséget kell kérnie a kollégáitól.

Megnehezíti a kommunikációt

– A szájmaszk használata nagyon megnehezíti a kommunikációt, hiszen ha nem hallom, mit mond a másik ember, akkor a szájáról sem tudom leolvasni. A legtöbb gond az orvosnál van, hiába szólok, hogy hallássérült vagyok, nem akarják beengedni anyukámat, mondván, nagykorú vagyok – osztotta meg tapasztalatait Kitti, aki arról is beszámolt, az emberek általában támogatják, a nehézséget az jelenti, hogyan értesse meg velük, milyen segítségre van szüksége.

– A szüleim megtanítottak, hogy bátran álljak ki, ha kell, kérjek segítséget, így boldog, teljes életet élhetek – zárta gondolatait a fiatal lány.

(Forrás:a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


1 * = hét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 271. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com