Újítja a MÁV az állomásait, csak épp az akadálymentesítésről feledkeztek meg

Beküldve ide: Mozgássérült | 0

Noha felújítják az évente közel félmilliós utasforgalmat bonyolító Kőbánya alsó vasútállomást, az akadálymentesítésre már nincs pénz. Erről a MÁV elnök-vezérigazgatója beszélt az ATV Híradónak. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége jogsértőnek nevezte a gyakorlatot. 2023-ig egyébként 50 állomást újítanak fel az országban.

Kőbányán már a vasútállomás megközelítése is kihívást jelent egy kerekesszékesnek. Két patka áll ugyanis az útban, ezeknek a leküzdése után pedig a végeláthatatlan lépcsősor fogadja a mozgáskorlátozottakat. Kőbánya-Alsó vasútállomásánál jelenleg is nagy erőkkel folynak a korszerűsítési munkálatok. Arról, hogy halad a felújítás, a MÁV elnök-vezérigazgatója a helyszínen adott tájékoztatást. „Lehet látni, hogy a burkolatcsere, a felvételi épület burkolatcseréje, belül egy festés, a perontetők újulnak meg valamint a peronburkolatok újulnak meg, valamint a lépcsőház és a lépcsők” – mutatta a híradó stábjának Homolya Róbert. Pont az utóbbiak jelentik az akadályt a kerekesszékeseknek. Az 1150 MÁV állomás mindössze 4%-a teljesen akadálymentes, 25%-a részlegesen. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint elfogadhatatlan, hogy a felújításnak nem része az akadálymentesítés. „Ez jogsértő, ezzel kizárják a kereskesszékes felhasználókat illetve csomó más utastársunkat is. Ezért felszólítjuk a MÁV-ot, hogy úgy újítson föl vasútállomásokat, hogy az akadálymentességről, az egyenlő esélyű hozzáférésről gondoskodik” – mondta Miklós Kata, a MEOSZ szakmai vezetője. A MÁV a legforgalmasabb állomások közül 50-et újít meg 2023-ig. A tervek szerint idén év végégig a ceglédi vonalon és a váci vonalon is 7-7 vasúti megállóhelyet érint a karbantartási program. (Forrás: ATV)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


7 * = ötven hat

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..